Свет

Бела кућа: Ускоро ћемо остати без средстава за подршку Украјини

Портпарол Беле куће Џон Кирби позвао америчке законодавце да пожуре и донесу одлуку о додели додатне помоћи Кијеву
Бела кућа: Ускоро ћемо остати без средстава за подршку Украјини© Kevin Dietsch/Getty Images

Сједињене Државе би могле да остану без средстава за подршку Украјини у наредним недељама ако Конгрес не одобри додатну помоћ, изјавио је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"Још нам је остало нешто средстава. Мислим да ћемо имати довољно за наредних неколико недеља. Али недостатак додатних средстава које смо тражили ће несумњиво утицати на нашу способност да подржимо Украјину у јесењим и зимским месецима", рекао је портпарол Беле куће.

Према његовим речима, почетак зиме ће закомпликовати сукоб за обе стране. 

"Због тога желимо да будемо сигурни да ће Украјинци добити све што им је потребно све док постоје услови на терену за то", нагласио је.

Наиме, администрација Вашингтона је 10. августа затражила од Конгреса као додатну потрошњу из савезног буџета у фискалној 2023. години, која се у Сједињеним Државама завршава 30. септембра, 13 милијарди долара за хитну војну помоћ Кијеву и 8,5 милијарди долара за помоћ Украјини и низ других земаља у области економије и безбедности.

Бела кућа је крајем августа затражила од чланова Конгреса да прихвате иницијативу да се накратко продужи владино финансирање како би се избегло могуће гашење неколико федералних одељења. 

Како је тада изјавила директорка Канцеларије за управљање и буџет Беле куће Шаланда Јанг та иницијатива ће законодавцима дати времена да постигну компромис о буџетским питањима. 

Чињеница да тренутно Конгрес такође није одобрио буџет за предстојећу 2024. годину је још једна лоша вест за Украјину. Ако документ не буде усвојен до 1. октобра, онда ће испоруке оружја Кијеву бити обустављене.

Раније су амерички медији писали да се група републиканских конгресмена противила захтеву Бајденове администрације да се Украјини додели 24 милијарде долара помоћи. Законодавци су тражили појашњење како су потрошена претходно обезбеђена средства.

image