Свет

Шеф кинеске дипломатије: Позивам на супротстављање ширењу војних савеза

Самовољно ширење војних блокова негативно утиче на безбедност других држава, поручио је Ванг Ји
Шеф кинеске дипломатије: Позивам на супротстављање ширењу војних савеза© TANJUG/AP Photo/Andy Wong)

Потребно је супротставити се ширењу војних савеза и залагати се за решавање спорова између земаља кроз дијалог, изјавио је директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине и министар спољних послова Ванг Ји.

"Морамо створити окружење које омогућава да осигурамо безбедност свакога. Кључно је подржавање концепта безбедности заснованог на заједништву, сарадњи и супротстављању притисцима, и решавању разлика и спорова између земаља кроз дијалог и консултације", казао је Ванг Ји на конференцији за новинаре посвећеној објављивању беле књиге  "Заједничко стварање заједнице са јединственом судбином за човечанство: иницијативе и акције Народне Републике Кине".

Ванг Ји је додао да "самовољно ширење војних блокова негативно утиче на безбедност других држава".

Подсетимо, Кина је у августу најавила да ће се успротивити стварању војних блокова у азијско-пацифичком региону. Саопштење је уследило након трилатералног састанка између Вашингтона, Сеула и Токија.

"Сматрамо да покушаји окупљања различитих изолованих група, као и увођења блоковске конфронтације и војних блокова у азијско-пацифички регион неће добити подршку и да ће наићи само на опрез и противљење земаља региона", саопштила је кинеска амбасада у Сједињеним Државама.

image