Свет

Ванг Ји: Кина је спремна за формирање мултиполарног света са Русијом

Шеф руске дипломатије је, на почетку разговора са кинеским дипломатом, поручио да је сарадња две државе од великог значаја за обезбеђивање праведности у светским дешавањима, као и равнотеже интереса у процесима који се развијају у најразличитијим правцима
Ванг Ји: Кина је спремна за формирање мултиполарног света са Русијомwww.globallookpress.com © Meng Jing/XinHua

Кина је спремна да ради са Русијом на формирању мултиполарног света и праведнијег светског поретка, изјавио је директор канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине, министар спољних послова Ванг Ји, на почетку преговора са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим у Москви.

Кинески дипломата истиче да Пекинг и Москва воде независну спољну политику, и да њихова сарадња није усмерена против других држава.

Он додаје да сарадња две земље не потпада под утицај других држава.

"Односи Кине и Русије под руководством руског лидера Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга задржавају позитивну динамику", истиче Ванг Ји.

Према његовим речима, две земље, као водеће светске државе и сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, су нарочито одговорне за одржавање глобалне стабилности и светског развоја.

Лавров: Сарадња Москве и Пекинга важна за глобалну правду

Шеф руске дипломатије оцењује да Москва и Пекинг успешно координишу деловање са државама глобалног Југа, као и да су оствариле позитивне резултате у оквиру Источноазијског самита, Шангајске организације за сарадњу (ШОС) и самита Г20.

Руски дипломата напомиње да је сарадња две државе од великог значаја за обезбеђивање праведности у светским дешавањима, као и равнотеже интереса у процесима који се развијају у најразличитијим правцима.

Лавров је још поручио да очекује да Москва и Пекинг наставе координисани рад и на Генералној скупштини Уједињених нација, самиту Азијско-пацифичке економске сарадње, и многим другим.

Кинески министар борави у посети Русији од 18. до 21. септембра, где учествује у 18. рунди руско-кинеских консултација о стратешкој безбедности.

image