Свет

Велика Британија: Високи трошкови живота подижу стопу смртности

Нова студија је открила да ће се последице инфлације одразити и на дужину животног века житеља Уједињеног Краљевства, те да су најпогођенија најсиромашнија домаћинства
Велика Британија: Високи трошкови живота подижу стопу смртностиwww.globallookpress.com © Belinda Jiao

Високи трошкови живота утицаће на пораст превремених смрти у Великој Британији и значајно повећати јаз између најбогатијих и најсиромашнијих на Острву, показала је студија "Бритиш медикал џорнала".

Наиме, студија сугерише да ће број људи који умру пре но што су навршили 75 година до краја 2023. порасти за 6,5 одсто, што је последица високе инфлације, односно њеног утицаја на квалитет живота милиона Британаца.

Студија се фокусирала на Шкотску, али су њени аутори из Шкотског завода за јавно здравље и Универзитета у Глазгову рекли да се процене могу применити широм Уједињеног Краљевства будући да су анализирани утицаји мера британске владе на пораст инфлације узроковане пре свега енергетском кризом, односно санкцијама Запада Русији.

Елем, предвиђено повећање броја превремених смрти с почетних 463 на 100.000 људи на 493 на 100.000 – једнако је хиљадама додатних смртних случајева годишње у Великој Британији.

Да би ублажила утицај кризе трошкова живота, влада Уједињеног Краљевства увела је универзалну гаранцију за цену енергије (ЕПГ) и циљане исплате за подршку најсиромашнијим домаћинствима.

Докази указују на то да су ниски приходи повезани с лошијим здрављем, односно да пад прихода негативно утиче на здравље – стопа прераних смрти ће, дакле, расти четири пута више у најсиромашнијим домаћинствима него у најбогатијим.

Повећање прераног морталитета, наравно, утиче и на смањење животног века, опет су најугроженији најсиромашнији.

image