Свет

"Телеграф": Опасна саудијско-руска алијанса гура Британију у нову енергетску кризу

Споразум Ријада и Москве прети епским последицама по животни стандард Запада, тврди овај лист
"Телеграф": Опасна саудијско-руска алијанса гура Британију у нову енергетску кризуwww.globallookpress.com © Jeff Mcintosh

У јуну прошле године влада је поносно објавила да Британија, по први пут у историји, није увозила угаљ, нафту или гас из Русије, већ да је пронашла алтернативне изворе фосилних горива, првенствено у виду норвешког гаса, уз нафту из Саудијске Арабије и Кувајта, пише британски "Телеграф".

Иако Британија, за разлику од Европе, никада није била превише зависна од снабдевања енергентима из Русије, то је показивало да је направљен озбиљан корак у смањењу зависности. Међутим, сада произвођачи нафте из земаља које нису склоне демократији, покрећу прави економски рат, до кога долази управо у тренутку када се Запад бори за слободу и демократију.

Британија се до сада осећала прилично сигурном у то да је за себе обезбедила довољно енергије, иако су цене падале спорије него што су очекивали Британци. То је помогло у кроћењу инфлације. Тржиште је тада још изгледало стабилно.

Криза са епским последицама по животни стандард Запада

Сада је, међутим, на помолу нова енергетска криза. "Опасна саудијско-руска алијанса", тврди "Телеграф", манипулише глобалним тржиштем и прети "епским последицама по животни стандард Запада."

Цене бензина у САД су достигле 11-месечни максимум. Стратег Дојче банке Џим Рид истиче да се "инвеститори сада кладе да ће каматне стопе расти до 2024", продужавајући кризу која је већ више од 70 милиона људи отерала у сиромаштво.

Саудијски престолонаследник Бин Салман могао би да покопа све британске наде у обуздавање инфлације. Поново се интензивира и хипотекарна криза, која тренутно погађа милионе домаћинстава.

Упркос прошлогодишњем упозорењу америчког председника Џозефа Бајдена Саудијској Арабији, да ће смањење производње бити протумачено као "лична увреда", Краљевина је наставила да смањује производњу, што подстиче раст цена нафте.

Од јуна, цене сирове нафте порасле су за 30 одсто. Цена нафте "брент" у уторак се приближила нивоу од 95 долара за барел. Мајк Вирт, шеф америчке нафтне компаније "Шеврон", сматра да ће цене ускоро премашити ниво од 100 долара по барелу. "Голдман Сакс" је већ упозорио да би цене наредне године могле да достигну 107 долара.

Сарадња САД и Саудијске Арабије преживела је до сада многе тестове: нафтни ембарго из 1973, два рата у Заливу, могуће везе Саудијске Арабије са терористичким нападима од 11. септембра, као и недавно убиство новинара саудијског новинара Џамала Кашогија.

Али, одлука Ријада да се са Москвом договори о цени нафте могла би да минира пакт између Вашингтона и Ријада, који је био на снази 80 година.

Нова ера хипернационализма се шири Саудијском Арабијом

"Саудијска Арабија је натерала ОПЕК да се сукобљава са `слободним светом`", приметио је аналитичар Бил Фарен Прајс.

САД и западни савезници позвали су ОПЕК плус да повећа производњу како би снизили цене енергената и подстакли глобалну економију. И Бајден је захтевао ниже цене анфте како би спречио Русију да финансира рат у Украјини.

Произвођачи ОПЕК-а нашли су бројне изговоре за поскупљење. Министар енергетике Саудијске Арабије је неколико пута направио поређења са западном монетарном политиком.

Пожаливши се да је штампање новца у великим количинама смањило цене нафте, принц Бин Салман каже да се смањење производње нафте уопште не разликује од покушаја западних централних банака да укроте инфлацију.

Бин Салман не може себи да приушти пад цена уколико жели да оствари свој сан о преобликовању Арабије кроз низ грандиозних грађевинских пројеката. То је оно што истраживачки центар Европског савета за спољне односе назива "новом ером хипернационализма, који се шири Саудијском Арабијом."

У Британији је цена литре бензина од јуна поскупила за десет пенија, што ће сигурно повећати цене добара и услуга. У међувремену, Банка Енглеске ће бити принуђена да и даље подиже каматне стопе, што ће милионима људи донети нову хипотекарну беду.

Саудијска Арабија и Русија контролишу тржиште нафте, а Британија зависи од милости ове нове моћне осовине. Први пут од 70-их година, Британији прети деструктивни циклус стагфлације, закључује "Телеграф", а то је нешто што нико у овој земљи не жели.

 

image