Свет

Захарова: Бугарска војна помоћ Украјини је непријатељски чин према Русији

Портпаролка руског Министарства спољних послова указала да бугарски званичници треба да буду свесни чињенице о илегалној трговини оружјем
Захарова: Бугарска војна помоћ Украјини је непријатељски чин према Русијиwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова окарактерисала је одлуку Бугарске да пружи војну помоћ Украјини као непријатељски напад на Русију. Како је изјавила то ће довести до даље деградације односа између Руске Федерације и Бугарске.

"Одлуку Народне скупштине Бугарске да Украјини пружи војну и војно-техничку подршку сматрамо још једним непријатељским нападом на нашу земљу, који ће довести до даље деградације билатералних односа који су већ у жалосном стању", рекла је Захарова током брифинга.

Раније је бугарски парламент, како су пренели локални медији, одобрио испоруку оружја Украјини.

Званична представница руског Министарства спољних послова је окривила Бугарску за "одуговлачење и ескалацију сукоба у Украјини", као и за "подривање безбедности у Европи".

"Уверени смо да су бугарски званичници свесни чињенице о илегалној трговини оружјем, укључујући и оно које долази из иностранства на територије које контролише Украјина, и да не могу да не буду свесни претње његовог пада у руке терористичких група и банди на бројним жариштима широм света", рекла је Захарова.

Након што је руски председник Владимир Путин 24. фебруара најавио почетак специјалне војне операције у Украјини, Запад је повећао снабдевање Украјине наоружањем и војном опремом вредним милијарде долара. С тим у вези, Русија је послала ноту земљама НАТО-а.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а "грају ватром" јер испоручују оружје Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је приметио да слање оружја у Украјину са Запада не може да доприносе могућим руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

image
VV inauguration
banner