Србија и Балкан

Захарова о кризи на КиМ: Приштина ескалира тензије уз директну подршку Запада

Београд доследно показује конструктиван приступ, позива на решавање новонасталих питања кроз дијалог и спровођење постојећих споразума, наводи Марија Захарова
Захарова о кризи на КиМ: Приштина ескалира тензије уз директну подршку Западаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реаговала је поводом кризне ситуације на Косову и Метохији и нагласила да "Запад отворено гура ситуацију ка директном сукобу".

"Алармирани смо заоштравањем ситуације око `Косова`, где такозване приштинске власти поново намерно ескалирају тензије – уз саучешће или чак директну подршку својих покровитеља у лику Вашингтона и његових европских савезника. Без икаквих ефективних корака да се стане на крај провокацијама радикалних косовских Албанаца, западњаци отворено гурају ситуацију ка директном сукобу", наводи се у саопштењу објављеном на сајту министарства.

Заузврат, истиче Захарова, Београд доследно показује конструктиван приступ, позива на решавање новонасталих питања кроз дијалог и спровођење постојећих споразума. 

"Мирни митинг у Косовској Митровици 6. новембра потврдио је масовну подршку народа овој линији српског руководства. Истовремено, сматрамо повлачење косовских Срба из регионалних структура, укључујући полицију, као доказ њихове неспремности да буду саучесници у злочиначком курсу косовских албанских 'власти' над српским становништвом, које је и протерано из своје родне земље етничким чишћењем."

Захарова напомиње да се још једно заоштравање дешава "у условима када Европска унија, којој је Генерална скупштина УН дала улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине, заправо остаје равнодушна, не жели или не може да деблокира процес".

"Полазимо од апсолутног приоритета Косовара да испуне своје обавезе, утврђене уз учешће ЕУ, пре свега у смислу стварања Заједнице српских општина са пуним извршним овлашћењима као вид заштите права и слобода локалних Срба, а у заправо, фактор њиховог физичког опстанка", додала је портпаролка Министарства спољних послова Русије.

Навела је да Русија, као и до сада, не види алтернативу одрживом и обострано прихватљивом решењу заснованом на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, које мора нужно бити у складу са међународним правом и мора бити одобрено од стране Савета безбедности УН.

image