Свет

Кина поручила: Убрзајте истрагу о Северном току

Надамо се да ће Данска, Шведска и Немачка одговорити на забринутост међународне заједнице и благовремено објавити напредак у истрагама, казао је заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг
Кина поручила: Убрзајте истрагу о Северном току© Trond Larsen/Expressen/Tt

Заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг позвао је Данску, Шведску и Немачку на седници Савета безбедности УН да не одлажу истрагу о саботажи Северног тока, преносе "РИА Новости".

"Релевантне земље већ неко време спроводе националне истраге. Али резултати остају имагинарни. Што дуже буду одлагали, биће теже прикупити доказе и открити истину, што ће изазвати више сумњи и спекулација, а резултати истраге биће мање веродостојни", казао је Генг Шуанг.

Кинески диломата је изразио наду да ће Данска, Шведска и Немачка одговорити на забринутост међународне заједнице и благовремено објавити напредак у истрагама.

Према његовим речима, тренутно не постоји јасан одговарајући закључак о истрагама те три земље.

Претходно је новинар Симор Херш изјавио да Бела кућа није одлучила да разнесе Северни ток да би спречила руску Специјалну војну операцију или победила у украјинском сукобу, већ је то учинила из страха да ће се Немачка, а затим и друге НАТО чланице, окренути ка Русији.

Осим тога, Херш је дао информације о извештајима о саботажи, истакавши да је план скован на серији састанака које је сазвао Џејк Саливан, саветник председника САД Џозефа Бајдена за националну безбедност, крајем 2021. године.

Осим тога, овај чувени новинар наводи да одређени делови ЦИА верују да је Олаф Шолц био свестан планова за саботажу гасовода од самог почетка.

image