Свет

Јавни дуг Украјине достигао нови рекорд

Како је саопштило Министарство финансија те земље, износ државног дуга током августа порастао је у доларској противвредности за 1,01 милијарду долара
Јавни дуг Украјине достигао нови рекорд© Sean Gallup/Getty Images

Државни дуг Украјине порастао је за милијарду долара у августу и достигао скоро 134 милијарде долара, саопштило је Министарство финансија те земље.

Крајем августа Министарство финансија је саопштило да је државни дуг Украјине премашио 132 милијарде долара, а да је у јулу порастао за четири милијарде долара. 

"Током августа, износ украјинског јавног дуга порастао је у доларској противвредности за 1,01 милијарду долара. На дан 31. августа 2023. године оба дуга износила су 133,93 милијарде долара", наводи се у саопштењу објављеном на сајту министарства.

Министарство финансија је појаснило да је на повећање јавног дуга у августу највише утицао пријем седме транше програма макрофинансијске помоћи ЕУ у износу од 1,5 милијарди евра.

Раније је бивши украјински премијер Николај Азаров изјавио да би државни дуг Украјине могао да порасте на рекордних 173 милијарде долара до краја године. 

"Укупан износ јавног дуга до краја године могао би да достигне рекордних 6,4 билиона гривни, односно 173 милијарде долара. Иако део западне помоћи долази у облику грантова, већина новца из САД, ЕУ, других земаља и организација су управо кредити. Они ће морати да се плате пре или касније", казао је тада Азаров.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је крајем јуна предвидео повећање јавног дуга Украјине у 2023. години на 88,1 одсто БДП-а, 2024. године - на 98,6 одсто, а 2025. године - на 100,7 одсто.

Украјински премијер Денис Шмигал рекао је да ће власти земље ове године издвојити више од 50 милијарди долара за безбедност и одбрану Украјине.

У јуну је саветник председника Украјине за економска питања Олег Устенко рекао да "Кијев планира да отплати државни дуг на основу заплењене руске имовине и онога што планирају да одузму Русији".

image