Свет

Зашто касне немачке ракете за Украјину: Берлин се плаши директног сукоба са Русијом

Шолц брине да би уз пројектиле морао да пошаље и техничко особље које би управљало системом
Зашто касне немачке ракете за Украјину: Берлин се плаши директног сукоба са Русијом© Maja Hitij/Getty Images

Немачка одлаже слање пројектила "таурус" Украјини пошто брине да би им били неопходни немачки техничари да делују на земљи, а то би, по писању "Волстрит џорнала" могло да доведе до директног сукоба Берлина и Москве.

"Таурус" је немачка верзија пројектила "сторм шедоу" и "скалп" које су Велика Британија и Француска већ послале. Дизајниран је да уништи ојачане структуре и инфраструктуру попут, рецимо, инфраструктуре Керечког моста, једине везе која повезује полуострво Крим са копненим делом Русије.

Иако је коалициона влада одобрила њихово слање Кијеву, Шолц, међутим, страхује да би ова испорука Берлин довела корак ближе директном клинчу с Русијом.

Канцелар верује, како кажу званичници са којима је "Волстрит џорнал" разговарао, да би премештање војног особља у ратну зону захтевало гласање у парламенту. Он је такође забринут да би такав потез могао да увуче Немачку дубље у конфликт, што би могло да изазове директну конфронтацију са Русијом.

"Канцелар мора да прекине блокаду испоруке 'тауруса'. Оклевање и технички изговори само доприносе јачању уверења руског председника Владимира Путина да још увек може да победи, а то само продужава рат", убеђује га виши посланик Зелене странке Антон Хофрајтер.

Шолцов портпарол, међутим, каже, да не постоји план за скору испоруку ових ракета.

Пројектил са ваздушним лансирањем способан је да пробије утврђене подземне бункере, уништи мостове и потопи велике ратне бродове на удаљености до 500 километара са великом прецизношћу, наводи немачка војска.

Украјина је први пут затражила систем у мају, а високе личности Шолцове партије демократа и њених коалиционих партнера, Зелених и Слободних демократа, подржали су њихово слање Кијеву.

Оклевање канцелара, у вези са слањем техничара који би помогле у управљању пројектилом, само је последња да дугој листи брига око потенцијалне испоруке.

У почетку се бринуло да би ракете могле бити коришћене за удар на руску територију, а поготово за гађање Керчког моста, што би довело до даље ескалације сукоба.

Немачки званичници су рекли да ће, ако "таурус" буде одобрен, његов домет бити скраћен како би се минимизирао ризик од његовог коришћења за удар на Русију. Нејасно је да ли би Берлин дозволио Кијеву да гађа циљеве на Криму.

Чак и ако "таурус" ускоро буде одобрен, Украјини ће према писању "Волстрит џорнала", требати дуже времена да почне да га примењује, највише због тога што би украјинска флота ратних авиона из совјетског доба морала да буде накнадно опремљена да би могла да носи ту ракету.

image