Свет

Немачки министар одбране одговорио незахвалном Кличку: Зашто не спомињете сву помоћ до сада?

Борис Писторијус незадовољно је поручио Украјинцима да треба да буду захвални због свега што су до сада добили од Берлина, и да "таурус" ракете не могу бити послате тек тако
Немачки министар одбране одговорио незахвалном Кличку: Зашто не спомињете сву помоћ до сада?www.globallookpress.com © IMAGO/osnapix / Titgemeyer

Немачки министар одбране Борис Писторијус је, видно револтиран захтевом градоначелника Кијева Виталија Кличка поручио је да не разуме због чега украјинска страна стално истиче то што им Немачка још није дала ракете великог домета "таурус", и не показује захвалност због свега што је већ добила од Берлина. 

Кличко је у оквиру дискусије на конференцији у граду Минстеру, на северозападу Немачке, још једном затражио поменуте ракете, на шта је уследио одговор Писторијуса: "Због чега се стално истиче тај један мали аспект (сарадње), у вези са којим нисмо постигли потпуни консензус?" 

Градоначелник Кијева додао је још и да су "тауруси" Украјини неопходни, као и да је погрешно што се многе земље боје да ће испоруком тог оружја доћи до ескалације конфликта. 

Немачки министар одбране набројао је "незахвалном" Кличку све што је Украјина већ добила од Немаца, и упитао због чега се ова подршка не истиче довољно. 

"Због чега се константно акцентује то мало питање без указивања на то колико смо невероватну подршку већ пружили" Кијеву, запитао се он. 

Као одговор на оно што је чуо од Кличка, Писторијус је додао да је битно да не дође до исхитрене реакције када је реч о "таурусима".

Домет ракете "таурус" износи 500 километара. Уколико би се ракете испоручиле Кијеву, постоји шанса да би украјинска војска могла да их користи за нападе на територији Руске Федерације, што Запад жели да избегне.

Због тога у немачком друштву стручњаци дискутују о томе да ли је могуће некако програмирати ракете да њихов домет буде мањи.

image