Свет

Немачка: Ракете "таурус" још нисмо дали Кијеву, прво морамо да прецизирамо све детаље

Шефица немачке дипломатије није прецизирала да ли ће Берлин ограничити домет ових ракета пре него што оне буду послате у Кијев, додајући да је испорука крстарећих ракета једно од оних питања за које је потребно време
Немачка: Ракете "таурус" још нисмо дали Кијеву, прво морамо да прецизирамо све детаљеwww.globallookpress.com © IMAGO/Wolfgang Maria Weber

Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок поручила је да Немачка још није испоручила крстареће ракете великог домета "таурус" Украјини, јер Берлин жели да буде сигуран да су сви детаљи тачно прецизно договорени пре него што Кијев добије ове ракете. 

"То није нешто што може да се уради брзо, као што је то био случај и са тенковима 'леопард' и ПВО системом ИРИС-Т. Неопходно је да се прво прецизно одреде сви детаљи", рекла је шеф немачке дипломатије. 

Ипак, како преносе "РИА Новости", Бербок је избегла да одговори на питање да ли сматра да би требало ограничити домет ових ракета.

Нешто раније, немачки канцелар Олаф Шолц објаснио је да његова земља не жури са ракетама "таурус", иако пружа знатну подршку Кијеву, како конфликт у Украјини не би прерастао у рат НАТО-а и Русије. Лидер једне од највећих немачких опозиционих партија - "Хришћанско-демократска унија" недавно је изјавио да би требало ограничити домет ракета "таурус", пре него што оне буду испоручене Украјини, како би се осигурало да ће се користити "само за одбрану територије Украјине".

Домет ракета "таурус" износи 500 километара. Немачка до сада није испоручила Кијеву ракете тако великог домета, због чега је стручна заједница у Немачкој расправљала о томе да ли се ракете могу програмирати тако да се оне не могу користити за нападе по руској територији.

Како пише немачки "Шпигл", управо је то једно од питања које интересује Шолца, због чега су тренутно у току преговори са представницима војне индустрије. 

image