Свет

"Политико": ЕУ повећава трошкове за одбрану, страхују од Русије

Европска унија планира да развије технолошку и индустријску базу у земљама чланицама, укључујући и повећање инвестиција
"Политико": ЕУ повећава трошкове за одбрану, страхују од Русијеwww.globallookpress.com © IMAGO/Christoph Hardt

Европска унија планира да повећа свој одбрамбени потенцијал како би могла да се супротстави Русији, пише лист "Политико", позивајући се на нацрт декларације предстојећег самита те организације у Шпанији.

"ЕУ намерава да повећа свој одбрамбени потенцијал како би се супротставила Русији у опасном глобалном окружењу", наводи се у декларацији.

Како пише "Политико", у документу се наводи да Европска унија планира да развије технолошку и индустријску базу у земљама чланицама, укључујући и повећање инвестиција.

ЕУ такође планира да се припреми за даље проширење, које ће ојачати "европски суверенитет и представљати геостратешку инвестицију у мир, безбедност, стабилност и просперитет на том континенту".

Претходно је стална представница САД при НАТО-у Џулијан Смит известила да Алијанса планира да повећа производњу муниције за  Украјину и друге чланице организације, које су пребациле значајан део сопственог наоружања у Кијев.

"Тако је НАТО почео да ради на ономе што ми називамо акционим планом за повећање одбране, фокусирајући се на недостатак муниције и за Украјинце и за неке чланице НАТО-а које су помагале Украјини, што је довело до њихове несташице", казала је Смит.

Како је раније саопштено, самит Европске политичке заједнице биће одржан у шпанском граду Гранада 5. октобра.

Стални представник Русије при ЕУ Кирил Логвинов рекао је раније да ће непланирани трошкови за одбрану, укључујући помоћ Украјини, приморати ЕУ да ублажи своје амбиције у другим областима које су јој важне.

image