Свет

ЕУ позива чланице да координисано купују оружје; залихе исцрпљене због донација Украјини

Најнеопходнији су ПВО системи и дронови, али и противтенковски и артиљеријски системи
ЕУ позива чланице да координисано купују оружје; залихе исцрпљене због донација Украјиниwww.globallookpress.com

Европска унија позвала је министре одбране земаља чланица ЕУ да међусобно координирају куповину оружја, како би добили боље услове од добављача док настоје да попуне залихе исцрпљене испорукама оружја Украјини.

Западне земље журе да попуне залихе оружја и муниције након што су огромне количине отпремиле у Кијев, због чега индустрија мора да појача производњу, како би задовољила растућу потражњу, преноси Ројтерс.

"Хитна је обнова спремности наших европских оружаних снага, као и попуна исцрпљених залиха", рекао је шеф одељења за безбедност и одбрану дипломатске службе ЕУ Стијн Молс.

Министри одбране земаља чланица ЕУ састаће се следећи пут 15. новембра, а Молс је рекао да се нада да ће представити конкретне предлоге за координисану куповину оружја.

Европским земљама су потребни ваздушна и противракетна одбрана, противтенковски и артиљеријски системи и дронови, рекао је Молс. Брисел такође има у плану и пет до седам "симболичних пројеката" за координацију куповине муниције међу земљама чланицама.

Одбрамбене набавке у ЕУ ретко се обављају заједно, али тренутна ситуација, каже званичник ЕУ, захтева и другачији приступ.

"Сада је заиста прилика да сви ми оставимо по страни ове дугогодишње националне интересе", рекао је Молс.

Шеф Генералног директората Европске комисије за одбрану, индустрију и свемир Тимо Песонен рекао је да су земље ЕУ предуго занемаривале улагања у одбрану.

"Док су инвестиције ЕУ порасле за 22 одсто за 20 година, у Сједињеним Државама порасле су за 66 одсто, у Русији готово 300 одсто и више од 600 одсто у Кини", нагласио је Песонен.

image
VV inauguration
banner