Свет

"Њујорк тајмс": Кијеву истиче време, пропала контраофанзива је огроман ризик

Јесење кише могле би да спрече Украјину да користи тешке тенкове које је испоручио Запад, упозорава "Њујорк тајмс"
"Њујорк тајмс": Кијеву истиче време, пропала контраофанзива је огроман ризик© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Неуспешна контраофанзива Украјине представља озбиљну опасност за Кијев, јер би недостатак напретка на бојном пољу могао да доведе до све мање подршке Запада, наводи "Њујорк тајмс" у својој анализи ситуације на терену.

У чланку се истиче да је, иако су протекли месеци били обележени интензивним борбама у целом региону, линија фронта углавном остала непромењена.

Кијевски званичници за недостатак напретка окривљују добро утврђену руску одбрану, минска поља и кашњења у испорукама западног оружја. Успоравање контраофанзиве, упозорава лист, "долази са огромним ризицима за Украјину".

"Ако изгледа мало вероватно да ће поново заузети велике делове земље, подршка Запада могла би да ослаби, било због недостатка политичке воље или неспремности да се донира више оружја", упозорава се у извештају.

Руски председник Владимир Путин је средином септембра рекао да је Кијев од почетка офанзиве изгубио више од 71.000 војника, док је министар одбране Сергеј Шојгу раније ове недеље навео да су украјинске жртве само овог месеца износиле више од 17.000 људи, подсећа РТ интернешенел.

Украјинску контраофанзиву могу да угрозе и временски фактори, упозорава лист додајући да би јаке јесење кише могле да учине тло готово непроходним за тешке тенкове које је Кијеву испоручио Запад, попут америчких "абрамса", који су почели да стижу у Украјину раније ове недеље или британских "челенџера".

До страхова од слабљења западне подршке Кијеву долази пошто је украјински министар финансија Сергеј Марченко признао да, иако је његова земља обезбедила око 42 милијарде долара средстава за помоћ у надокнађивању буџетског дефицита, "све је мање оних који су спремни да дају новац".

У међувремену, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је да ће САД - главни савезник Кијева - моћи да пруже Украјини војну помоћ само још "неколико недеља" осим ако амерички Конгрес не одобри нови закон о финансирању.

Он је алудирао на захтев америчког председника Џозефа Бајдена да пошаље још 24 милијарде долара помоћи Украјини, што је, међутим, наишло на одлучно одбијање републиканаца, који су у више наврата довели у питање наставак подршке Кијеву "колико год буде потребно".

image