Свет

Умрла деведесетогодишња демократска сенаторка

Демократе су остале на 50 гласова у Сенату
Умрла деведесетогодишња демократска сенаторка© Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Калифорнијскa сенаторка демократске странке Дајан Фајнштајн је умрла у 90. години, а њену замену изабраће гувернер те државе Гевин Њусом.

Због лошег здравственог стања најстарије сенаторке, већ неко време је међу њеним колегама владала забринутост за рад одбора у којима је чланица, па и самог Сената, а њени растући когнитивни проблеми довели су до тога да је коалиција 65, организација из Калифорније, позове да да оставку.

Њена смрт смањила је функционалну већину демократа у Сенату на 50 гласова, само један више од републиканаца којих има 49.

Двоје других сенатора Демократске странке било је ове недеље позитивно на ковид, а већина посланичких група позива Роберта Мендеза да поднесе оставку због оптужби за корупцију.

Позне године политичара велики су проблем за Америку чији председник има 81. годину. Бирачи брину да ли су припадници трећег доба заиста способни да воде њихову земљу, па је тако кандидаткиња републиканаца за председника Ники Хејли раније позвала на тестове менталне способности за кандидате старије од 75 година и рекла да је амерички Сенат "тренутно најпривилегованији старачки дом у земљи".

Сенат, просечне старости 64 године, јесте једно од најстаријих парламенталних тела на свету.

image