Свет

Сенаторка из Аризоне напустила Демократску партију

Као и многи у Аризони, ја се никада нисам савршено уклапала ни у једну од две националне партије, изјавила је Кирстен Синема
Сенаторка из Аризоне напустила Демократску партијуGetty © Drew Angerer

Сенаторка из Аризоне Кирстен Синема напустила је Демократску партију и од сада ће бити независни представник. То је открила данас, само неколико дана након што су Демократе освојиле већину у Сенату, преноси Ројтерс.

"Као и многи у Аризони, ја се никада нисам савршено уклапала ни у једну од две националне партије", признала је.

Синема ће наставити да обавља своје дужности у одборима чији је члан, али још увек није познато да ли ће остати део демократске групације у Сенату, сазнаје британска агенција.

Она је нагласила да се неће прикључити Републиканској партији, као и да планира да гласа на исти начин као и до сад. "Ништа се неће променити по питању мојих ставова и мог понашања", рекла је она у интервјуу за "Политико".

Одлука Синеме да напусти Демократску партију могла би додатно да отежа посао америчком председнику Џозефу Бајдену и његовој администрацији у наредном периоду. Демократе су пре само неколико дана успеле да освоје 51 сенаторско место, након победе Рафаела Ворнока над својим републиканским ривалом Хершелом Вокером у Џорџији.

Тас на ваги

Синема је, заједно са својим колегом из Западне Вирџиније Џоом Манчином, била део тандема "конзервативних" демократа у последњем сазиву Сената. Како је та партија имала минималну већину од 50 сенатора плус потпредседница Камала Харис, њих двоје су били тас на ваги у сваком покушају Бајденове администрације да усвоји законе.

Положај Бајденове администрације већ је био отежан победом Републиканске партије на изборима за Представнички дом, који су већ најавили да ће покушати на ограниче државну потрошњу и ојачају безбедност на границама.

Кирсен Синема је на Сенаторску функцију изабрана 2018, што значи да је борба за реизбор очекује 2024. године. Она је изградила репутацију једног од најконзервативнијих демократа, а активно се противила већем трошењу новца од стране савезних власти, повећању пореза за корпорације и ограничавању цена лекова.

Синемина одлука није претерано изненађујућа, пошто је тренд напуштања Демократске и Републиканске партије све заступљенији у Аризони.

"Ми не радимо како нам се каже, ми не прихватамо аутоматски све политичке ставове које нам диктирају националне политичке партије, нити гледамо на проблеме кроз етикете које нас деле", написала је Синема, преноси Ројтерс.

Она ће постати трећи независни члан Сената, након Берија Сандерса из Вермонта и Ангуса Кинга из Мејна. Ипак, ова два сенатора чланови су посланичког клуба демократа и по правилу гласају са својим колегама из те партије.

image
VV inauguration
banner