Свет

Геријатрија на власти: Проблем о ком ни демократе ни републиканци не желе да причају

Главни републиканац у Сенату Мич Меконел (81) имао је више гафова, али демократе не желе да доводе у питање његове године када је Џозеф Бајден (80) најстарији амерички председник
Геријатрија на власти: Проблем о ком ни демократе ни републиканци не желе да причајуGetty © Chip Somodevilla / Staff

Питање је било једноставно: шта мислите о кандидатури за реизбор 2026. године? "Ох", рекао је Мич Меконел с полусмехом, потом је промрмљао а онда заћутао. Најмоћнији републиканац у америчком Сенату зурио је у празно и ништа није рекао дуже од 30 секунди.

Био је то други пут за нешто више од месец дана да се 81-годишњи Меконел "изгубио" док је разговарао са новинарима. Па ипак, из Демократске странке није стигао захтев да се повуче.

Питање година оба партијска естаблишмента у Америци имају разлога да избегавају, пише "Гардијан".

Демократа Џозеф Бајден (80) најстарији је председник у америчкој историји. Републиканац Доналд Трамп (77) други је најстарији и актуелни кандидат за номинацију странке 2024. Сенат, просечне старости 64 године, има једно од најстаријих парламенталних тела на свету. Није ни чудо што суочавање са одласком Америке у геронтократију није на врху њеног дневног реда.

"Демократе су ћутале о Меконелу јер знају да њихову партију води неко ко има исте проблеме као и Меконел", каже Френк Лунц, политички консултант који је радио на многим републиканским кампањама.

Ако победи на реизбору, Бајден би до краја свог другог мандата имао 86 година; недавно истраживање јавног мњења показало је да више од три од четири Американца мисли да би он био престар да би био ефикасан.

Конгресни лекар је дозволио Меконелу – који се саплео у марту и хоспитализован је због потреса мозга и мањег прелома ребра – да настави са својим дужностима. Али посматрачи све више доводе у питање осмогодишњу владавину Вашингтона.

"Као да обе странке воде оронули лидери", каже Лари Џејкобс, директор Центра за проучавање политике и управљања на Универзитету Минесота.

Неких "дисидената" ипак има. Дин Филипс, демократски конгресмен из Минесоте, позвао је председника да се повуче због слабог рејтинга и старости. "За име Бога, породица, пријатељи и особље сенатора Меконела чине њима и нашој земљи огромну медвеђу услугу. Време је за ограничења мандата за Конгрес и Врховни суд, и за неку основну људску пристојност", навео је он на Иксу, раније познатом као Твитер.

У међувремену, републикански кандидати за председника као што су Ники Хејли (51), бивша гувернерка Јужне Каролине, и Вивек Рамасвами, 38-годишњи биотехнолошки предузетник, позвали су на промену генерација.

Хејли, која је позвала на тестове менталне способности за кандидате старије од 75 година, рекла је за "Фокс": "Сенат је тренутно најпривилегованији старачки дом у земљи. Мич Меконел је урадио неке велике ствари и заслужује признање. Али морате знати када да одете."

Шест од 10 Американаца рекло је у анкети Ројтерс/Ипсос прошлог новембра да су веома или донекле забринути што су чланови Конгреса престари да би представљали амерички народ.

Најстарија актуелна сенаторка Дајан Фајнштајн из Калифорније има 90 година и била је одсутна месецима раније ове године због слабог здравља. Обећала је да ће се пензионисати на крају свог мандата следеће године. Сенатор Берни Сандерс, глас напредњака на претходна два демократска избора, следеће недеље пуни 82 године. Сенатор Чак Грасли из Ајове пуни 90 година касније овог месеца.

Реванш између Бајдена и Трампа изгледа као највероватнији сценарио следеће године.

image