Русија

Иран: Дали смо Русији дронове пре него што се "закувало" у Украјини

Власти Исламске републике признале су да су Русе снабдели мањим бројем беспилотних летелица али категорично демантују да су испоручили и пројектиле
Иран: Дали смо Русији дронове пре него што се "закувало" у Украјиниwww.globallookpress.com © Iranian Army Office/Keystone Press Agency

Украјинска противваздушна одбрана оборила је 11 дронова иранске производње за које је ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан рекао да су у Русију послати "месецима пре" специјалне војне операције у Украјини, преноси "Блумберг".

"Дали смо Русији ограничен број дронова неколико месеци пре рата у Украјини", рекао је он новинарима у Техерану, преноси АФП.

Техеран није наставио да Москви испоручује дронове, тврди Амир- Абдолахијан који категорично демантује и да је Иран Русији слао пројектиле.

"У фрци коју су направиле неке западне земље око тога што је Иран Русији обезбедио ракете и дронове да им помогне у рату у Украјини – део о ракетама је потпуно погрешан. Део за беспилотне летелице је тачан и ми јесмо Русији дали мали број дронова месецима пре рата", рекао је он, а пренела новинска агенција ИРНА.

Иран је иначе раније демантовао да Русији шаље оружје за специјалну војну операцију у Украјини, али су, како наводи "Ројтерс", трупе Кремља иранским лутајућим беспилотним летелицама неколико недеља нападали украјинске енергетске објекте и друге циљеве.

Русија демантује да је користила иранске дронове, а украјинске снаге ипак тврде да су беспилотне летелице биле иранске производње Шахед-136.

Ирански министар спољних послова је поновио и да Техеран "не би остао равнодушан" ако би се доказало да је Русија користила иранске беспилотне летелице у рату против Украјине, али су два висока иранска званичника и двоје иранских дипломата недавно Ројтерсу рекли да је Иран чак обећао да ће Русији осим више дронова обезбедити и ракете земља-земља.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан окривио је Кијев за ометање састанка иранских и украјинских експерата о наводној испоруци оружја Москви од стране Техерана.

"Договорили смо се са министром спољних послова Украјине Дмитром Кулебом да ако има било какав документовани доказ да су Руси употребили иранске дронове против Украјине, онда ће морати да их представи. Требало је да у једној од европских земаља пре две недеље имамо састанак о томе. Наша делегација је отишла тамо, међутим, нажалост, и након сат и по времена чекања украјинска делегација се није појавила", рекао је Абдолахијан, преноси агенција Тасним.

Због испорука дронова Русији, Европска унија прошлог месеца одлучила је о увођењу нових санкција Ирану.

Британија је увела санкције тројици иранских војних званичника и произвођачу војне опреме.

Како је приметила званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, тема куповине борбених дронова од Ирана вештачки је убачена у америчке медије да би се извршио притисак на Техеран. А према речима портпарол Кремља Дмитрија Пескова, руска техника која се користи у специјалној операцији у Украјини је домаће производње.

Ирански шеф дипломатије позива Бајдена да престане да подржава терористе

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан позвао је у петак америчког председника Џоа Бајдена да заустави лицемерје и подржи терористе, посебно ИСИС, терористичку организацију забрањену у Руској Федерацији.

"Бела кућа, која је током недавних немира у Ирану све више промовисала насиље и терор, такође покушава да закључи нуклеарни споразум. Господине Бајден, престаните са лицемерним понашањем и подршком ИСИС-у!", написао је Абдолахиjан на свом Твитеру.

image
VV inauguration
banner