Свет

Да би спасила Украјину, ЕУ одмрзава милијарде евра за Мађарску

Европска комисија покушава да увећањем свог буџета одобри значајну помоћ за Кијев
Да би спасила Украјину, ЕУ одмрзава милијарде евра за Мађарску© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Европска комисија се припрема да ослободи милијарде евра из фондова ЕУ који су Мађарској тренутно замрзнути због "забринутости за владавину права", али, под условом да Будимпешта подржи повећање ЕУ буџета и тиме одобри значајну финансијску помоћ Украјини.

"Фајненшел тајмс" оцењује да би ослобађање средстава замрзнутих прошлог децембра, представљало победу мађарског премијера Виктора Орбана који је обећао да неће пристати на било какво повећање буџета ЕУ, док се Мађарској не ослободи приступ новцу.

Извори "Фајненшел тајмса" тврде да Европска комисија намерава да одмрзне око 13 милијарди евра и да је исплата "делимично" заснована на жељи да се обезбеди Орбанова подршка за повећање буџета.

Прошлог децембра ЕУ је замрзла 22 милијарде евра кохезионих фондова додељених Мађарској након што је оптужила Будимпешту да не поштује владавину закона и људских права.

Кохезиони фондови су осмишљени да помогну мање развијеним чланицама блока од 27 земаља да уклоне инвестициони јаз и побољшају своју инфраструктуру.

Мађарска је у мају спровела реформу правосуђа као одговор на захтеве Брисела, што је омогућило Комисији да одмрзне 13 милијарди евра, односно више од половине замрзнутих средстава намењених Мађарској, потврдили су европски званичници захтевајући анонимност.

Брисел настоји да добије једногласну подршку за свој повећани буџет пре краја године, посебно да би се обезбедила стална финансијска помоћ Кијеву.

Хитности доприноси и прошлонедељна одлука америчког Конгреса да одбаци помоћ Украјини у вредности од 6 милијарди долара како би се договорио о новом владином закону о финансирању.

Како би се покрили повећани трошкови, Комисија је предложила повећање заједничког буџета ЕУ за 66 милијарди евра – а део тих средстава допринео би програму финансијске подршке Кијеву од 50 милијарди евра.

Неколико престоница се противило величини предложеног повећања, укључујући, између осталих и Берлин. За усвајање буџета потребна је подршка свих 27 држава чланица од којих ће се тражити да дају додатне доприносе из својих националних каса.

image