Свет

Борељ: Помагаћемо Украјини без обзира на све

Европска унија се суочава са егзистенцијалном претњом, тврди шеф европске дипломатије
Борељ: Помагаћемо Украјини без обзира на све© Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ обавезао се да ће Европска Унија и даље слати своју помоћ Кијеву, и то без обзира на развој контраофанзиве.

"Европска унија, дакле, сви ми, суочавамо се са егзистенцијалном претњом", упозорио је он током разговора за "Паис" у Кијеву.

Порука Бореља, који се у Кијеву састао са председником Зеленским и неколико министара, према оцени овог листа, није само упућена Украјини, већ је такође усмерена на Кремљ.

"Подршка ЕУ не зависи од напретка на бојном пољу", рекао је шеф европске дипломатије.

Он је подсетио да је ЕУ од почетка рата једногласно одобрила 11 пакета санкција Русији, којима су се, прикључиле и државе које наизглед кваре јединство блока - на пример Мађарска.

"Европљани су показали огромно јединство и демонстрирали су га Русији и тако ће и даље радити. Не само да ће ЕУ да настави да пружа трајну подршку Украјини, већ ће ту подршку и повећати", додаје он.

Страх да ће Кијев остати без помоћи је, ипак, све већи, а Борељ је нарочито забринут због споразума који су у САД постигли демократе и републиканци, не би ли избегли затварање савезне владе. С друге стране океана је, наиме, договорен привремени споразум о привременом закону о буџету из кога је изостављена Украјина.

"Изненађени смо одлуком у последњем тренутку, и веома жалимо због тога. Надајмо се да то није била њихова последња реч", поручио је високи представник ЕУ за спољну политику.

Европска подршка, инсистира Борељ, није условљена америчком подршком, а Брисел се нада да ће изгурати нови пакет од 20 милијарди евра за војну помоћ до 2027. године.

Овај план је, како наводи "Паис", део дугорочних безбедносних обавеза ЕУ ​​према Украјини и подразумевао би давање пет милијарди евра годишње за оружје и муницију. То ће, наиме, бити једно од питања која ће се наћи на столу министара спољних послова Двадесетседморице на "изузетно симболичном и историјском састанку" који ће се ускоро одржати Украјини.

Европска комисија ускоро би требало да објави извештај у којем ће известити о напретку Украјине и других кандидата у реформама потребним за придруживање и отварање приступних преговора. Украјинци се надају да ће преговоре отворити још ове године. Брисел, међутим, инсистира да не може бити пречица на путу Кијева до ЕУ, и да Украјина мора да испуни своје обавезе, попут, на пример, обезбеђивања владавине права.

"То је изазов и посао који треба да се уради у овом процесу адаптације је велики. ЕУ се определила за Украјину као члана породице и наше заједнице и то је најбољи допринос безбедносним обавезама, учешћу у економским круговима западног света и укључивању Украјине у Запад", каже шеф европске дипломатије.

image