Свет

Сада и званично: Кијев искључио мађарску банку ОТП са листе "спонзора рата"

У банци су навели да су успешно "разјаснили ситуацију, побијајући најзначајније неосноване оптужбе" кијевског режима
Сада и званично: Кијев искључио мађарску банку ОТП са листе "спонзора рата"www.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Разлози због којих је Национална агенција за спречавање корупције Украјине (НАПЦ) уврстила мађарску банку ОТР на листу "међународних спонзора рата" били су погрешни, банка их је успешно оповргла и зато је искључена са листе, саопштили су представници ОТП-а за "РИА Новости".

Наиме, НАПЦ је искључио мађарску банку ОТП са црне листе након наводних изјава банке о обавезама по плановима везаним за руско тржиште.

"НАПЦ је изнео неколико погрешних и лажних разлога да подржи своју претходну одлуку да укључи ОТП банку на листу", наводи се у саопштењу, истакавши да је банка успешно "разјаснила ситуацију, побијајући најзначајније неосноване оптужбе".

У банци су додали да је свака будућа одлука могућа само у складу са актуелним локалним и међународним правилима.

Претходно је Украјинска национална агенција за превенцију корупције (НАЦП) саопштила да је привремено уклонила мађарску ОТП банку са листе "међународних спонзора рата", у покушају да обезбеди подршку Будимпеште за најновији пакет војне помоћи ЕУ за Украјину.

Агенција је 29. септембра суспендовала банци поменути статус, али су мађарске власти изјавиле да то није довољно за деблокаду транше ЕУ и захтевале да се ОТП потпуно скине са црне листе.

Подсетимо, Будимпешта је раније саопштила да ће се противити финансирању војне помоћи Украјини све док се ОТП банка налази на листи "спонзора рата".

"Не можемо да преговарамо о новим финансијским обавезама пре него што се питање ОТП не реши", рекао је у јулу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

image