Свет

Tанте за кукурику? Кијев уклања мађарску ОТП банку са црне листе у покушају да одблокира помоћ ЕУ

Кијев покушава да се тим потезом умили Будимпешти да скине вето на 500 милиона евра војне помоћи ЕУ
Tанте за кукурику? Кијев уклања мађарску ОТП банку са црне листе у покушају да одблокира помоћ ЕУGetty © Sean Gallup / Staff

Украјинска национална агенција за превенцију корупције (НАЦП) саопштила је да је привремено уклонила мађарску ОТП банку са листе "међународних спонзора рата", у покушају да обезбеди подршку Будимпеште за најновији пакет војне помоћи ЕУ за Украјину.

Агенција је навела да је одлука резултат преговора са банком и званичницима у Будимпешти. Трајно уклањање са црне листе зависиће од спремности банке да прекине сарадњу са Русијом, упозоравају из Кијева.

Мађарска банка је стављена на црну листу у мају због "позиције руководства банке да настави пословање у Русији". Листа "спонзора рата" формирана је на почетку Специјалне војне операције у покушају да се међународне компаније одврате од пословања у Русији.

Агенција се нада да ће ова одлука довести до тога да Мађарска одблокира 500 милиона евра војне помоћи ЕУ за Украјину, наводе званичници.

Мађарски премијер Виктор Орбан, у међувремену је изразио скепсу по питању пријема Украјине у ЕУ.

"Не знамо колика је територија ове земље, јер рат још увек траје, не знамо колика је њена популација док беже. Примити земљу у ЕУ без познавања њених параметара, ово би било без преседана", рекао је он.

Будимпешта је раније саопштила да ће се противити финансирању војне помоћи Украјини све док се ОТП банка налази на листи "спонзора рата".

"Не можемо да преговарамо о новим финансијским обавезама пре него што се питање ОТП не реши", рекао је у јулу мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

НАЦП је такође са листе привремено скинуо пет грчких бродарских компанија - "Дајнаком танкерс менаџмент","Делта танкерс", "Тенамарис шип менаџмент", "Минерва марин", "ТМС танкерс" - саопштивши да се надају да ће тај потез "елиминисати могућност да Грчка блокира будући пакет санкција ЕУ који има за циљ да смањи способност Русије да настави рат".

image