Свет

Патрушев: Запад је крив за немире у Ирану

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев каже да се у остварењу ових циљева, Запад ослањао на медије који пишу на персијском језику, а које он контролише
Патрушев: Запад је крив за немире у Ирануwww.globallookpress.com © Rouzbeh Fouladi

Западне обавештајне агенције одиграле су кључну улогу у организовању масовних нереда у Ирану и даљем ширењу дезинформација о ситуацији у земљи, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев у Техерану на састанку са секретаром Врховног иранског савета за националну безбедност Алијем Шамканијем, преносе "РИА Новости".

"Примећена је кључна улога западних обавештајних служби у организовању масовних нереда у Ирану и у каснијем ширењу дезинформација о ситуацији у земљи. Да би оставрио своје циљеве, Запад се ослањао на западне медије који пишу на персијском језику а које контролише. То доживљавамо као отворено мешање у унутрашња питања суверене државе", рекао је Патрушев.

Већ месец и по дана у Ирану трају немири, који су почели средином септембра након смрти младе Иранке Махсе Амини. Иранске власти оптужују западне земље да подржавају демонстранте, који у својим медијима пласирају субверзивне поруке антииранске природе, као и позиве на рушење власти у Ирану. Изгредници систематски нападају и убијају припаднике полиције, Корпуса гарде исламске револуције (ИРГЦ, елитна иранска војна јединица), као и припаднике једне од њених главних војних структура, "Басиџа".

На данашњем састанку у Техерану ирански председник Ибрахим Раиси и секретара Савета безбедности Русије Николај Патрушев разговарали су о сарадњи у области безбедности, као и о низу међународних проблема, саопштила је прес-служба Савета безбедности Русије.

"На састанку је било речи и о различитим питањима руско-иранске сарадње у области безбедности, као и о низу међународних проблема", наводи се у извештају.

Детаљи се не откривају.

image