Свет

Британска обавештајна служба штитила насилне педофиле у Ирској?

Мистерија нестанка и убиства петоро дечака у Белфасту у периоду између 1969. и 1974. године, напокон се расветљава захваљујући документарцу
Британска обавештајна служба штитила насилне педофиле у Ирској?Getty © Ian Waldie/Getty Images

Истражни тим који је радио на документарном филму "Изгубљени дечаци: Нестала деца Белфаста", сакупио је документе и сведочења оних који би могли да расветле деценијама стару мистерију о томе како је нестало пет дечака.

Случај за који нико није одговарао у фокус је неочекивано ставио британску обавештајну агенцију МИ5.

Истрага је, наиме, довела до низа доказа које дечаке повезују са педофилима- предаторима. Њима је, наиме, било дозвољено да раде шта хоће јер су радили за једну од бројних обавештајних агенција, преноси портал "Белфаст лајв".

Бивши обавештајни оперативац обелоданио је филмским ствараоцима да је МИ5 фабриковао документе, део истраге о историјски институционалном злостављању 2014. године, у покушају да утичу на исход.

Од пет дечака који су нестали, само један је касније пронађен - угљенисани и унакажени остаци 11-годишњег Брајана Мекдермота бачени су у реку Лаган. Његова смрт је подстакла нагађања према којима је за све криво вештичарење и секташење.

Остала четворица дечака - Томас Спенс, Џон Роџерс, Дејвид Леки и Џонатан Авен - били су део две скупине пријатеља који су нестали у периоду између 1969. и 1974. Истражујући нестанак свих пет дечака, аутори документараца верују да су можда повезани.

У Белфасту је у то време био циркус који је био постављен у близини озлоглашене куће која је, према документарцу, разним педофилима користила за злостављање деце.

Форензички психолог проф. Дејвид Кантер, саветник полицијских снага о серијским убиствима, сматра да смрт дечака указује да су географски уже груписани.

Назнака да се круцијалне информације до данашњих дана крију под велом тајне, за филмске ствараоце неспорно показује податак да су "релевантни документи били уништени".

"Они су објављивали лажне информације", каже о улози МИ5 за филм Мајк Тејлор, бивши војни обавештајни официр.

Нови документарац биће премијерно приказан данас у Даблину, а у Белфасту у четвртак, 28. септембра.

image