Србија и Балкан

МУП саопштио ко су ухапшени педофили: Делили порнографске снимке и фотографије (ВИДЕО)

Сумњиче се да су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем "пир ту пир" апликација за дељење фајлова или коришћењем ТОР претраживача делили порнографију

У акцији полиције у Београду и другим градовима широм Србије ухапшено је десет особа који су осумњичени за приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Поједини су осумњичени и за искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Ухапшени су: Н. Н. (35) из Београда, Д. Ф. (44) из Панчева, М. К. (71) из Ћуприје, Г. Д. (40) из Кнића, М. П. (39) из Владимираца, И. К. (37) из Бикова, Н. Ј. (20) из Бојника, С. Х. (53) из Београда, Д. Р. (36) из Краљева и В. Б. (57) из Чоке, који се терети и за кривично дело угрожавање сигурности, због учињених претњи преко друштвених мрежа.

Такође, кривична пријава у редовном поступку биће поднета Посебном тужилаштву за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Панчеву против младића (18) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Они се сумњиче да су у дужем временском периоду, путем интернета, коришћењем "пир ту пир" апликација за дељење фајлова или коришћењем ТОР претраживача у циљу прикривања локације, преузимали, сачували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе.

Такође, они се сумњиче да су путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм са својих и лажних налога ступили у комуникацију са малолетним лицима, слали фотографије и видео записе порнографске садржине и прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица, као и уговарали састанак са малолетним лицима ради сексуалног односа.

У рачунарима држали порнографске видео клипове и фотографије

Приликом претреса станова осумњичених, увидом у рачунаре и рачунарску опрему пронађена је велика количина видео клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од 3-14 година и друге фотографије и видео записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, док је Н. Н. приведен надлежном тужилаштву.

Начелник Службе за борбу против високотехнолошког криминала Владимир Вујић поручио је да ће се и у наредном периоду наставити са акцијама које за циљ имају проналазак извршилаца кривичних дела против полне слободе учињених према малолетним лицима на интернету.

"Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала спроводе акцију 'Армагедон' на територији целе Републике Србије у циљу проналска извршилаца кривичних дела против полне слободе учињених према малолетним лицима на интернету. Циљ ове акције је заштита најрањивијег становништва наше земље односно деце и Република Србија је одлучна у борби против овог облика криминалитета. И у наредном периоду наставићемо са овим акцијама", рекао је Вујић.

Полицијски службеници Управе за технику Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, од 2010. године спроводе сталну оперативну акцију сузбијања искоришћавања малолетних лица у порнографске сврхе путем интернета под називом "Армагедон".

Од почетка спровођења акције до 14. августа ове године поднето је укупно 557 кривичних пријава против укупно 481 особе због извршења 768 кривичних дела против полне слободе на штету малолетних лица, као и кривичних дела против слобода и права човека и грађанина. Од овог броја укупно 419 особа је ухапшено, док су преостале кривичне пријаве поднете у редовном поступку.

Од почетка ове године до 14. августа поднетo је 47 кривичних пријава против 47 особа због извршења укупно 68 кривичних дела: приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију – 47 кривичних дела, полно узнемиравање – 17, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу – једно кривичнo делo, као и принуда – три кривична дела.

image
banner new
banner