Свет

Кина представила џиновски радар који може да угрози Маскове "Старлинк" сателите

Кина представила моћан радар који може да неутралише претње из свемира, укључујући Маскове "Старлинк" сателите
Кина представила џиновски радар који може да угрози Маскове "Старлинк" сателитеwww.globallookpress.com © Spacex/ZUMAPRESS.com

Истраживачки институт Кинеске електронско технолошке корпорације (КЕТК) представио је радар "СЛЦ-18П" дизајниран да неутралише претње из свемира

Радарски систем, који је група КЕТК представила на авио-сајму Жухаи изазвао је велико интересовање јавности, нарочито корисника интернета који су упозорили милијардера Илона Маска да припази на своје "Старлинк" сателите.

Како преноси "Јурејжан тајмс", аналитичари верују да кинески радарски систем може да таргетира сателите у нижој орбити Земље, такозване ЛЕО сателите који круже на висини од 500 до 2.000 километара, користе се за прикупљање обавештајних података, због чега државе у целом свету траже ефикасно оружје за одбрану од њих.

"Старлинк" систем је мрежа ЛЕО сателита којом управља "Спејс екс", Маскова комерцијална свемирска корпорација. Како је Маск уз помоћ ових сателита обезбедио Украјинцима приступ интернету, кинеске власти сада вероватно желе да спрече сличан сценарио у случају да крену на Тајван, пише "Јурејжа тајмс".

Такође, наводи портал, сарадња "СпејсИкса" и америчке војске је извор забринутости за Пекинг будући да Маскови сателити могу да пренесу поверљиве информације о положају кинеског наоружања и војске у случају евентуалног напада.

Председник Кине Си Ђинпинг позвао је недавно војску да буде спремна да одговори на безбедносне претње и поручио да постоји реалан ризик од оружаног сукоба око Тајвана. Он је поновио да је примарни циљ Пекинга поновно мирно уједињење са острвом, али је упозорио да Пекинг задржава право да употреби војну силу како би спречио евентуалне покушаје тајванске администрације да прогласи независност.

Питање Тајвана је једно од жаришта текућих тензија између Вашингтона и Пекинга. Амерички председник Џо Бајден прекинуо је дугогодишњу "традицију стратешке двосмислености", обећавши да ће употребити америчке трупе у одбрани Тајвана у случају напада кинеске војске.

Амерички званичници све чешће третирају ово острво као суверену државу, што Пекинг назива директном претњом политици "Једне Кине", коју је Вашингтон формално признао.

Бајденова администрација значајно је повећала испоруке оружја Тајвану и настоји да ојача присуство САД у Азијско-пацифичком региону.

Маск је, иначе, популаран у Кини иако се недавно нашао на удару критика јер су се његова два сателита 2021. приближила Кинеској свемирској станици.

image