Свет

САД спремају нови пакет помоћи Украјини, детаљи следеће недеље

Очекује се да америчка помоћ Кијеву буде вредности 200 милиона долара, али се то још увек договара
САД спремају нови пакет помоћи Украјини, детаљи следеће недеље© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Очекује се да ће администрација председника САД Џозефа Бајдена следеће недеље објавити нови пакет помоћи у наоружању за Украјину, чиме Пентагон наставља да троши средства откривена због грешке у прорачуну од више милијарди долара, саопштили су амерички званичници, а преноси Ројтерс.

Тај новац омогућио је председничкој администрацији да пошаље Кијеву оружје, залихе и муницију упркос томе што нове помоћ Украјини није уврштена и закон који је Представнички дом усвојио прошлог викенда како би се спречила блокада владе.

Бајден је тражио од Конгреса да одобри још 24 милијарде долара за Украјину, за коју се присталице подршке Кијеву међу републиканцима и демократама надају да би могле да уђу у закон о буџету, а тај захтев је још на чекању.

Пентагон и даље има око 5,4 милијарде долара на располагању коришћењем председничког овлашћења за повлачење средстава, или ПДА, након што је откривено да је у јуну прецењена вредност оружја испорученог Украјини за 6,2 милијарде долара, због грешке у рачуноводству.

Састав следеће рунде помоћи у оружју, за коју се очекује да буде у вредности од 200 милиона долара, се још увек формулише и требало би да буде представљен у среду, на 16. састанку Контакт групе за одбрану Украјине у Бриселу, где ће безбедносна помоћ бити кључна тема, рекли су званичници.

image