Свет

"Економист": Смена Макартија продубљује хаос у америчкој влади и отежава слање помоћи Украјини

Још увек се не зна ко ће заменити Макартија - нити ко би желео његово место у тренутном хаосу који влада у Вашингтону
"Економист": Смена Макартија продубљује хаос у америчкој влади и отежава слање помоћи УкрајиниGetty © Chip Somodevilla / Staff

Мандат Кевина Макартија као председавајућег Представничког дома Америке завршио се онако како је и почео: на крајње понижавајући начин. Чланови доњег дома Конгреса су 3. октобра први пут у америчкој историји сменили свог лидера. Упркос подршци 210 од 221 републиканаца у Представничком дому, осам тврдолинијаша удружило се са 208 демократа да би отпустили Макартија.

Убрзо након тога, бивши председавајући саопштило је да неће покушати да се поново бори за ту функцију. Наредне недеље ће вероватно бити хаотичне, а резултати овог поглавља конгресне дисфункције ће одјекнути далеко изван Капитол Хила, оцењује "Економист".

"Отказ" Макартију чинио се изгледним још у јануару. Као део споразума са непослушним републиканцима након 15 кругова гласања, Макарти је пристао да дозволи једном конгресмену да у било ком тренутку, из било ког разлога, распише гласање за његову смену. Мет Гец, представник са Флориде, претио је тим захтевом већ неко време. Недавни договор бившег председавајућег са демократама да избегне затварање владе га је гурнуо преко ивице.

Упркос свим својим манама, Макарти је током свог времена на функцији успео понешто и да обави. У јуну је успео да подигне горњу границу дуга и тако избегне неплаћање дуга. Затим је 30. септембра погурао двостраначки договор у последњем тренутку и успео да одложи скупо затварање владе. Следећем председавајућем ће посао можда бити још тежи, чак и без истог пртљага који су неки у непослушној Републиканској странци сматрали да носи Макарти.

Непосредни задатак биће финансирање владе. Договор о спречавању затварања одржава владу само до 17. новембра. Без брзе акције, Макартијев наследник ће надгледати затварање након неколико недеља на послу. Зјапећа подела између умерених републиканаца и тврдолинијаша, посебно у Клубу за слободу Представничког дома, неће нестати само зато што скупштину води ново лице.

Помоћ Украјини, која није укључена у споразум о финансирању владе како би се смирили тврдолинијаши, највећа је брига за оне изван америчких граница. На конференцији за новинаре, на којој је најављен његов одлазак, Макарти је упоредио Владимира Путина са Адолфом Хитлером и рекао да га данашњи свет подсећа на тридесете године 20. века. Поновио је своју подршку Украјини и критиковао председника Џозефа Бајдена због његовог претходног оклевања у наоружавању земље, наводи "Економист".

Неки републиканци противе се даљем финансирању Кијева због чега је Макарти предложио "танте за кукурику" стратегију, на основу које би помоћ влади у Кијеву била одобрена ако демократе помогну у доношењу политике за јачање порозне границе Сједињених Држава. Присталице Кијева у Конгресу, које чине већину у оба дома, залажу се за гласање које би гарантовало финансирање Украјине до америчких председничких избора 2024. године. Ово се, наводи "Економист", чини још тежим подухватом од избегавања гашења владе.

Коме ће тај задатак запасти за сада није јасно. Патрицк Мекхенри, републиканац из Северне Каролине кога је одабрао Макарти, биће вршилац дужности председавајућег и надгледаће избор замене Макартија. Републиканци планирају форум са кандидата 10. октобра и гласање следећег дана, рекли су чланови Конгреса. Али право питање је ко међу републиканцима има менталну способност да обави тај посао - и још увек је довољно луд да га тражи, указује лист.

Нико не очекује да ће се свима одговарајући кандидат појавити брзо као што је, на пример, био случај са Полом Рајаном када је заменио Џона Бенера на месту председавајућег 2015. године. Стив Скалис, другопласирани републиканац у Представничком дому, наводно је почео да проверава колику подршку има. Џим Џордан, председник Одбора за правосуђе, има кредибилитет као бивши председник Клуба за слободу који је успео да продуктивно ради са Макартијевим савезницима. А Кевин Херн води Републички студијски комитет где већину чланова чине републиканци из Представничког дома.

Хаос и интрига ће бити забавни попут "Западног крила", телевизијске драме фокусиране на Вашингтон. И пружиће мало утехе Американцима који желе да њихова влада остане отворена — или Украјинцима који се ослањају на америчку моћ и великодушност да одрже своју борбу за опстанак.

image
VV inauguration
banner