Свет

Конфузија и узнемиреност у Кијеву: Шта ће бити са америчким парама и наоружањем?

Смена председавајућег у Конгресу шокирала је Украјинце, па сада са зебњом прате политички расплет у Вашингтону, јер од тога зависи даља помоћ САД
Конфузија и узнемиреност у Кијеву: Шта ће бити са америчким парама и наоружањем?Getty © Roman Pilipey

Украјинци имају нови разлог за бригу, а то је политички хаос у Америци који прети да поремети њихово наоружавање и слање новца, опомиње портал "Политико".

Неколико дана након што је усвојен привремени буџет САД у којем нема помоћи за Кијев од милијарду долара, председавајућег Представничког дома Кевина Макартија смениле су његове колеге из Републиканске странке.

Један од разлога смене је управо помоћ Украјини.

Званичници у Кијеву су у недоумици шта би даље могло да се догоди, пише "Политико".

Њихов најважнији војни савезник одједном изгледа непоуздано, упркос уверавањима америчког председника Џозефа Бајдена и других да ће САД остати непоколебљиве све док "украјински освајачи не буду поражени".

"Ми смо полудели. За нас је то катастрофа", рекла је Ивана Климпуш-Цинцадзе, украјинска посланица која председава Одбором за интеграцију Украјине у ЕУ.

"Заинтересовани смо да се ствари среде како би америчка демократија могла да функционише и како бисмо могли да повратимо двопартијски консензус о подршци сопственом националном интересу", додаје.

Застој у Америци долази у тренутку када поједини европски лидери све гласније критикују Кијев и залажу се против подршке Украјини, указује портал.

Пошто је Макарти смењен, америчко финансирање Кијева је у застоју, а нејасно је када ће бити изабран његов наследник без којег је немогуће донети нови закон и одобрење финансирања.

За сада Украјина још има на располагању најмање додатних 1,6 милијарди долара за помоћ у одбрани и 1,23 милијарде долара за директну буџетску помоћ, преноси "Политико".

Међутим, даље од очију јавности у Кијеву влада узнемиреност и конфузија. Један украјински посланик тврди да је у питању намештаљка, док званичник украјинске владе каже да Кијев за сад само посматра.

Украјинци покушавају да јавно не критикују своје западне спонзоре, како не би изгледало да су незахвални, али су ипак сада шокирани.

"Једноставно смо постали таоци њихове унутрашње политике", каже украјински посланик Јарослав Железњак који је први заменик председника парламентарног одбора за финансије.

Украјинска влада инсистира на тврдњи да је изградила конструктивне односе са већином потенцијалних заменика за место председавајућег и да наставља да ради са америчким законодавцима на следећем пакету помоћи.

"Нажалост, неки амерички законодавци сматрају да је могуће тражити компромисе док даља помоћ Украјини виси у ваздуху", рекао је за "Политико" Владислав Фарапонов, шеф Института за америчке студије.

image
VV inauguration
banner