Свет

Техеран осудио доделу Нобелове награде за мир иранској активисткињи: Злобан, политички мотивисан чин

Нобелов комитет би ову награду требало да додаје појединцима или организацијама које искрено настоје да промовишу културу мира и правде у свету, а не онима који служе као оруђе за спровођење лицемерне политике неких западних земаља, поручио је портпарол иранског МСП
Техеран осудио доделу Нобелове награде за мир иранској активисткињи: Злобан, политички мотивисан чин© Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi

Техеран је осудио је Нобелов комитет због доделе награде за мир иранској активисткињи Наргес Мохамади, назвавши потез "политички мотивисаним" и додавши да је Мохамади учествовала у "криминалним делима."

Портпарол иранског Министарства спољних послова Насер Канаани тврдио је да је организација Нобелов ком "политички потез у складу са антииранском политиком неких европских влада."

"Нобелов комитет доделио је своју награду за мир некоме ко је проглашен кривим за често кршење закона и учествовање у кривичним делима. Осуђујемо потез Нобеловог комитета као злобан и политички мотивисан", додао је Канаани.

Нобелов комитет претходно је саопштио да је Мохамади изабрана због своје "борбе против угњетавања жена у Ирану."

Активисткиња тренутно служи десетогодишњу казну, изречену након њеног последњег сукоба са законом 2021. године, када је оптужена за претњу иранској националној безбедности и ширење пропаганде, између осталог.

Ирански портпарол критиковао је саопштење Нобеловог комитета, рекавши да је оно "проткано лажним и контрачињеничним тврдњама о развоју догађаја у Ирану."

Он је додао да је одабир овогодишњег нобеловца за мир показала да неке европске државе настоје да "фалсификују вести и производе погрешне и девијантне наративе" о Исламској Републици.

Канаани је позвао комитет да додељује награду за мир само "појединцима или организацијама које искрено настоје да промовишу културу мира и правде у свету", уместо онима "који служе као оруђе за спровођење лицемерне политике неких западних земаља."

Техеран се нашао на удару критике неколико западних влада и организација за људска права због своје родне политике, односно због обавезног кодекса облачења који захтева од жена да носе мараме у јавности.

Иран је био захваћен вишемесечним насилним протестима прошле године након што је млада жена оптужена за кршење прописа облачења умрла у полицијском притвору.

Током протеста је погинуо број демонстраната, али и припадника снага безбедности, а ухапшено је хиљаде појединаца. Иранска влада је за немире окривила западне земље.

image