Магазин

Добитник Нобелове награде за хемију пао на првом испиту из хемије

Професор са Масачусетског института технологије (МИТ) Мунги Бавенди и ко-добитник овогодишње Нобелове награде за хемију за помоћ у развоју "квантних тачака" као студент пао је на свом првом испиту из хемије и рекао да га је то искуство умало "уништило".
Добитник Нобелове награде за хемију пао на првом испиту из хемије© (Massachusetts Institute of Technology)

Овај 62-годишњак туниско-француског порекла бриљирао је у науци током целе средње школе, без много муке.
Али када је стигао на Универзитет Харвард као студент касних 1970-их, дочекало га је, према сопственом признању, грубо буђење, преноси "Сајенс Алерт".

"Навикао сам да не морам да учим за испите", рекао је он новинарима, додајући да је био заплашен како огромном величином сале тако и строгоћом професора.

"Гледао сам прво питање и нисам могао да га схватим, а исто тако ни друго. На крају сам добио 20 од 100, најнижу оцену у целом разреду. Помислио сам: 'О мој Боже, ово је мој крај, шта ја радим овде?'", рекао је Бавенди новинарима.

Иако је волео хемију, како каже, схватио је да није научио вештину припреме за испите, нешто што је убрзо почео да исправља.

Његова порука младима је једноставна: "Устрајте" и не дозволите да вас неуспеси "униште".

"Лако је могло да ме уништи, моје прво искуство са Ф, најнижом оценом у мом разреду до сада", додао је он.

Квантне тачке су наночестице које су тако мале да њихова својства, укључујући боју, контролише квантна механика.
Иако их није открио, Бавенди је направио револуцију у техникама како би их произвео са прецизношћу и у великим размерама, отварајући пут њиховој данашњој примени.

image