Свет

Иранка Наргес Мохамади добила Нобелову награду за мир

Очекивано, награда отишла у руке активисткиње за људска права у земљи која се противи хегемонији Сједињених Америчких Држава
Иранка Наргес Мохамади добила Нобелову награду за мир© Tanjug/Magali Girardin/Keystone via AP, File

Пета овогодишња Нобелова награда, за мир, припала је Наргес Мохамади, активисткињи за људска права из Ирана.

Норвешки Нобелов комитет одлучио је да додели Нобелову награду за мир Мохамади за "њену борбу против угњетавања жена у Ирану и за промовисање људских права и слободе за све људе".

Председница норвешког Нобеловог комитета Берит Рајс-Андерсен истакла је да је име Наргес Мохамади постало синоним за борбу за људска права у Ирану – "борбу која ју је коштала готово свега".

Она је говор почела речима "жена, живот, слобода", што је један од слогана протеста против иранске владе.

"Њена храбра борба много ју је коштала. Режим је хапсио 13 пута, осудио пет пута, на укупно 31 годину затвора и 154 ударца бичем", рекла је Рајс-Андерсен.

Она је додала да се овом наградом одаје признање и стотинама хиљада људи који су демонстрирали против "иранске дискриминације и угњетавања жена".

Мохамади је, у интервјуу за "Њујорк тајмс" из затвора рекла - "оно што влада можда не разуме је да што нас више затварају, ми постајемо јачи".

Наргес Мохамади рођена је 21. априла 1972. године у граду Занџан у Ирану и једна је од водећи активисткиња за људска права, а бори се за права жена и укидање затворске казне.

Она је у мају 2016. године осуђена на 16 година затвора због оснивања и вођења "покрета за људска права који води кампању за укидање смртне казне", а и тренутно се налази у притвору у Техерану.

Иранске власти ухапсиле су Мохамади у новембру пошто је присуствовала комеморацији за жртву насилних протеста 2019. године. Била је у затвору 13 пута и осуђена пет пута. Укупно је осуђена на 31 годину затвора, преноси АП.

Пре хапшења била је потпредседница забрањеног Центра за људска права у Ирану.

Она је 19. жена која је добила Нобелову награду за мир и друга Иранка, a пре ње признање је 2003. године добила активисткиња за људска права Ширин Ебади.

Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења светских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања, као и одржавања мировних конференција.

Од 1901. године, од када се додељује, 103 пута су проглашени добитници Нобелове наградe за мир.

Награђено је 27 различитих организација, a две награде за мир подељене су између три особе.

Свечано уручење награда одржава се сваке године 10. децембра, на годишњицу смрти Алфреда Нобела.

image