Свет

"Политико": Бајден има креативне идеје за наставак наоружавања Украјине

Једно наводно решење подразумева слање система "гвоздена купола" Варшави, која би заузврат послала своје "патриоте" Кијеву, а друго укључује програм Стејт департмента
"Политико": Бајден има креативне идеје за наставак наоружавања УкрајинеGetty © Anna Moneymaker/Getty Images

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена тражи "креативне" начине да обезбеди даљу војну помоћ Украјини усред све већег противљења у САД, пише "Политико".

Британски "Телеграф" је такође писао да Бела кућа наводно разматра могућност великог пакета помоћи у вредности од 100 милијарди долара.

"Постоји још један начин на који бисмо могли да пронађемо средства", рекао је Бајден, цитира "Политико".

Како овај медиј наводи, америчко руководство разматра да за даљу помоћ Кијеву искористи програм за војно финансирање у иностранству Стејт департмента, у оквиру којег се додељују зајмови или грантови партнерским земљама за куповину оружја и одбрамбене опреме.

Други могући сценарио изнео је демократски сенатор Кристофер Ван Холен. Шема предвиђа тросмерну размену у којој би Пољска добила америчко-израелске противваздушне системе "гвоздена купола", а заузврат послала део сопствених ПВО система Украјини.

Као сувласник права на "гвоздену куполу", Израел има право вета на трансфере ових система, а раније је одбио да их директно испоручи Украјини упркос поновљеним захтевима Кијева, подсећа "Политико". 

"Пољска би могла да размести своје "патриот" системе у Украјини, где смо их већ поставили", рекао је Ван Холен, цитира "Политико".

Овај медиј закључује да сама чињеница што је Бајденова администрација очигледно принуђена да разматра неконвенционална решења указује на то да подршка даљем наоружавању Украјини јењава међу америчким законодавцима.

Посланик у Представничком дому Мајкл Мекол рекао је новинарима да ће "сада бити још теже са одласком Кевина Макартија", додајући да присталицама помоћи Кијеву у америчком Конгресу "понестаје времена."

"Телеграф" је, позивајући се на анонимне изворе, у међувремену известио да Бајденова администрација разматра једнократан пакет помоћи Украјини у износу од чак 100 милијарди долара. Овај наводни план вероватно је усмерен на избегавање вишеструких рунди одобравања транши помоћи за Украјину у Конгресу до председничких избора 2024. године.

Посланици америчког Представничког дома су прошле недеље усвојили нацрт закона о обустави потрошње како би спречили затварање владе, при чему су нова издвајања за Украјину упадљиво изостала.

Конгрес је већ одобрио четири транше финансија за Украјину, у укупном износу од око 113 милијарди долара.

image