Нетанијаху: Тек смо почели; Хамас отворен за разговоре о примирју?

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху изјавио је да су ваздушни удари у Гази "само почетак". Високи званичник Хамаса поручио је да је група отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "постигла своје циљеве"

Трећег дана од напада Хамаса на Израел жестоки сукоб не јењава и број погинулих не престаје да расте.

Како је саопштио Војни радио Израела, до сада је више од 900 Израелаца изгубило живот, од којих најмање 85 војника. Палестинска страна је објавила да је у израелским нападима убијено 687 људи.

Након саопштења да ће након сваког израелског напада на палестински народ без упозорења бити погубљен један цивил који је у њиховом заточеништву, Хамас је за "Ал Џазиру" саопштио да је група отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "постигла своје циљеве".

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да се један број палестинских наоружаних нападача још увек налази у Израелу.

Он је поручио да су ваздушни удари у Гази "само почетак" и додао да ће држава "учинити све за Израелце који су заробљени у Гази".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да буде посредник у преговорима за окончање сукоба између Израела и Палестинаца, уколико две стране буду дале такав предлог.

Авион "Ер Србије" са српским држављанина из Тел Авива слетео је на београдски аеродром са 132 држављана Србије, који су евакуисани из Израела.

Путници, међу којима су били и ходочасници и ученици Нишке богословије који су ишли у посету Светој земљи, полетели су са аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву у касним вечерњим сатима.

Недуго након њиховог полетања Хамас је ракетирао аеродром "Бен Гурион".

Израелска војска је саопштила да је покренут опсежан напад на центре Хамаса у Гази, одакле су током дана настављени велики ракетни напади на Израел. 

У данашњој ескалацији сукоб се прелио и на суседни Либан, који је због деловања палестинског крила Исламског џихада Израел гађао артиљеријом и напао војним хеликоптерима. 

Либански покрет Хезболах извео је ударе на север Израела као одговор на смрт четири своја члана, преносе медији.

Палестински Фатах позвао је данас на "ескалацију свих тачака конфронтације са израелским окупатором у свим деловима Палестине".

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи казао да је суспендована помоћ ЕУ за развој палестинских територија, након чега је Европска комисија саопштила да неће бити обуставе испоруке хуманитарне помоћи Палестинцима, већ ће бити спроведена "ревизија помоћи Палестини".

Москва је саопштила да се у Израелу користи оружје из Украјине. 

9. окт 2023 • 22:35

САД: Можемо да подржимо и Украјину и Израел

Министарство одбране Сједињених Америчких Држава упоредило је деловања Хамаса са потезима Исламске државе и поручило да је спремно да настави да подржава Израел.

"Потребно је направити разлику између данашњих дешавања и других времена у сукобу Израела и Хамаса", рекао је високи званичник Министарства одбране САД и потезе Хамаса упоредио са "дивљаштвом на нивоу Исламске државе".

На питање да ли су САД забринуте да су потрошиле муницију подржавајући Украјину, он је одговорио да је Америка у стању да подржи обе државе.

Он је додао да је у питању "напад без преседана на Израел", и послао "чврсту поруку да САД подржавају одбрану Израела" у овом сукобу.

Званичник је даље навео да "би противници који желе да искористе нестабилност у региону требало два пута да размисле пре него што то учине".

Бајден: Погинуло најмање 11 америчких држављана

Најмање 11 америчких држављана је погинуло током ескалације палестинско-израелског сукоба, изјавио је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден.

"Нажалост, међу убијенима је најмање 11 америчких држављана, од којих су многи засновали други дом у Израелу", навео је он у писаној изјави коју је објавила Бела Кућа.

САД оптужиле Иран

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби оптужио је Иран да је "саучесник" у Хамасовом нападу на Израел, али је рекао да Вашингтон нема доказе који повезују Техеран са нападом.

"Иран већ дуго подржава Хамас и друге терористичке мреже широм региона обуком о ресурсима и способностима", рекао је Џон Кирби за "Ем-Си-Ен-Би-Си".

"И у том погледу, очигледно је да је Иран саучесник. Али, конкретних доказа о овим нападима немамо", додао је Кирби.

Шолц: Разговори о ситуацији на Блиском истоку

Очекује се да ће вође Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске и Немачке видео-позивом расправљати о ситуацији на Блиском истоку, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.

"САД, Британија, Француска и Немачка се слажу да ово не сме да постане пожар у региону, и зато нико не би требало да настави да подстиче терор у овој ситуацији", рекао је Шолц новинарима у Хамбургу, преноси Ројтерс.

У плану посета палестинског председника Москви

У току су припреме за посету палестинског председника Махмуда Абаса Москви, изјавио је палестински амбасадор у Русији Абделхафиз Нофал.

"Одржавамо свакодневне контакте са Москвом. Сада су у току припреме за посету председника Абаса Москви", рекао је амбасадор, одговарајући на питање да ли су званични контакти Палестине и Русије могући у блиској будућности, преносе "РИА Новости".

Како је навео дипломата, палестинска страна цени став Москве по питању палестинско-израелског решења.

Ал-Касам: Нема преговора о заробљеницима док смо под ватром

Портпарол Бригаде Ал-Касам, војног крила Хамаса, Абу Убаида рекао је да бригада "неће преговарати о питању затвореника док је под ватром".

Он је додао да "претње и притисци" неће успети да натерају групу на преговоре, преноси "Ал Џазира".

Абу Убаида је казао да Израел мора бити спреман да "плати цену" ако жели да заробљеници буду враћени.

Ердоган: Турска спремна да посредује између Израела и Палестинаца

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је Турска спремна да буде посредник у преговорима за окончање сукоба између Израела и Палестинаца, уколико две стране буду дале такав предлог.

Он је додао да Турска може да буде и посредник у преговорима о размени талаца, преноси Ројтерс.

"Верујемо да неће бити мира у региону без независне, суверене Палестине", рекао је Ердоган на конференцији за медије.

Турски председник је навео да његова земља ради на припремама за слање хуманитарне помоћи у Појас Газе.

Он је позвао Израел да "престане са бомбардовањем палестинске територије и Палестину да престане да малтретира Израелце у њиховим насељима".

Израелска војска: Преузели смо контролу над целим граничним појасом са Газом

Портпарол израелске војске Данијел Хагри изјавио је да је војска у стању да у потпуности контролише дужину граничног појаса са Појасом Газе.

"Никакви милитанти не могу да пређу у Израел", додао је Хагри, не наводећи да ли у Израелу још увек има милитаната или не, преноси арапски телевизијски канал "ал-Хадат".

Авиони израелског ваздухопловства бомбардовали су 130 циљева који припадају покрету Хамас у Појасу Газе у последња три сата.

Портпарол Палестинског Црвеног полумесеца Мухамед Абу Мусабих рекао је за "Ал Арабију" да тренутно нема сигурних места у Гази, додајући да је сектор од севера до југа под континуираним гранатирањем.

Лист "Тајмс оф Израел" је цитирао високог израелског званичника који је рекао да ће се рат у Гази "наставити данима или недељама, а можда и дуже".

"Напади на Газу ће бити изведени максималном снагом и у највећем опсегу, чак и ако то буде на штету израелских грађана који су тамо затворени", додао је.

Кадиров: Створите коалицију која би се успротивила бомбардовању цивила

"Апелујем на лидере муслиманских земаља: створите коалицију и позовите оне које називате пријатељима – Европу и цео Запад – да не бомбардују цивиле под изговором уништавања милитаната", истакао је чеченски лидер Рамзан Кадиров на Телеграму.

Кадиров је додао и да Чеченија подржава Палестину и да се противи овом рату, "који, за разлику од других сукоба, може да прерасте у нешто више".

"И сам сам био у Израелу и наша мирна делегација је исто искусила покушаје отворене провокације, стога позивам да се заустави рат, као и било какав облик провокације. У случају да буде потребе за тим, наше јединице су спремне да, у својству мировних снага, иступе како би се успоставио ред и како би се супротставиле било каквим провокаторима", истакао је Кадиров.

Трамп: Бајден је издао Израел

Бивши амерички председник Доналд Трамп поручио је да је актуелни председник Џозеф Бајден "издао Израел", додавши да је израелско-палестински рат најновији сукоб који је избио током Бајденове администрације.

"Не могу да замислим како је неко ко је Јеврејин или неко ко воли Израел гласао за демократу, а камоли за овог човека. Покварени Џо Бајден је изазвао овај проблем", рекао је Трамп на скупу у Њу Хемпширу, преноси портал "Хил".

Он је додао да је "пре мање од четири године на Блиском истоку владао мир, а да се данас дешава рат у Израелу".

Према његовим речима, сукоб Израелаца и Палестинаца ће се сигурно "врло брзо проширити".

Бајден са највишим званичницима

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден састао се са највишим званичницима у свом кабинету, укључујући и државног секретара Ентонија Блинкена, како би разговарали о ситуацији на Блиском истоку.

Бела кућа је, такође, саопштила да ће Бајден разговарати са блиским савезницима о најновијим дешавањима у Израелу.

"Он је свом тиму наложио да прати координацију са Израелом о свим аспектима кризе и да настави рад са регионалним партнерима, како би свако ко би могао да покуша да искористи ову ситуацију био упозорен", наводи се у саопштењу Беле куће.

Хезболах извео ударе на север Израела

Либански покрет Хезболах извео је ударе на север Израела као одговор на смрт четири своја члана, преносе медији.

Абас: Зауставите агресију

Председник Палестине Махмуд Абас позвао је Уједињене нације да се под хитно умешају како би зауставиле "агресију Израела против палестинског народа".

Сијарто: Најважније избегавање ескалације сукоба

Избегавање ескалације сукоба између Израела и Палестинаца сада је најважније, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је на Фејсбуку написао да ће састанак министара иностраних послова Европске уније и земаља Персијског залива који би требало да почне сутра у Оману "бити први у дуго времена који се неће фокусирати на Украјину", преноси МТИ.

"Терористички напад на Израел шокирао је међународну политику, а заливске државе ће имати кључну улогу у избегавању ескалације", рекао је Сијарто.

Предвиђено је да премијер Мађарске Виктор Орбан у Оман допутује рано сутра ујутру, наводи мађарска агенција.

Расте број убијених Палестинаца

Број мртвих у израелским нападима на Газу порастао је на готово 690, међу којима је 140 деце и 105 жена, изјавио је портпарол палестинског Mинистарства здравља.

Он је на конференцији за новинаре саопштио да је 3.700 људи рањено.

Нетанијаху: Ово је само почетак

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је да се један број палестинских наоружаних нападача још увек налази у Израелу.

Он је, такође, поручио да су ваздушни удари у Гази "само почетак" и додао да ће држава "учинити све за Израелце који су заробљени у Гази".

"Овај рат нам је наметнуо ужасни непријатељ. Грађани Израела, ми смо у трећем дану овог рата. Боримо се за свој дом и за своју егзистенцију. Тек смо почели са ударима на Хамас. Оно што ћемо учинити нашим непријатељима у наредним данима памтиће генерацијама", казао је Нетанијаху.

Он је навео да злочини које је починио Хамас нису виђени још од Исламске државе.

"Увек смо знали шта је Хамас. Сада и свет зна. Хамас је ИСИС", рекао је Нетанијаху, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелски премијер је позвао опозицију да се придружи влади националног јединства "без предуслова", додавши да су пред земљом "тешки дани".

Он је истакао да постоји пет главних тема којима ће се бавити у наредном периоду: "пораз терориста који су још у Израелу; припрема масовне офанзивне операције у Гази; чување мира на другим фронтовима; наставак прикупљања међународне подршке за операцију и уједињење земље".

Он је захвалио свим светским лидерима на подршци, а посебно председнику Сједињених Америчких Држава Џозефу Бајдену.

ЕУ не обуставља испоруку хуманитарне помоћи Палестинцима

Европска комисија је саопштила вечерас да неће бити обуставе испоруке хуманитарне помоћи Палестинцима, након што је раније данас европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи саопштио да је суспендована помоћ ЕУ за развој палестинских територија.

Како се наводи у саопштењу, Комисија ће покренути "хитну ревизију" помоћи Палестинцима.

"Поред постојећих заштитних мера, циљ ове ревизије је да се осигура да ниједно финансирање ЕУ индиректно не омогући било којој терористичкој организацији да изврши нападе на Израел", поручују из Европске комисије, преноси Танјуг.

Додаје се и да ће Комисија размотрити да ли њени програми подршке палестинском становништву и палестинским властима треба да се прилагоде.

Сунак: Велика Британија спремна да понуди Израелу војну помоћ ако буде потребна

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да ће Велика Британија пружити дипломатску, обавештајну или безбедносну подршку Израелу ако то буде затражено након напада Хамаса.

Сунак ће данас председавати састанку британског кризног комитета ''Кобра'', који је сазван да би управљао одговором Велике Британије на катастрофе, пошто број погинулих наставља да расте након изненадног напада Хамаса и узимања талаца, као и последњег израелског бомбардовања Газе, преноси Гардијан.

Сунак, који је у недељу имао телефонски разговор са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, рекао је да је Британија један од најјачих савезника Израела.

"И као што сам рекао премијеру Израела, ми ћемо наставити да пружамо - било да је то дипломатска, обавештајна или безбедносна подршка", рекао је британски премијер.

На питање да ли ће Британија подржати Израел ако би покренуо копнену операцију у Гази, Сунак је рекао да подржава право Израела на самоодбрану и пропорционалну акцију како би се зауставило насиље.

Процењује се да у Израелу и Гази има 50.000 до 60.000 британских или двојних држављана, према званичним подацима британске Владе.

ИДФ: Међу погинулима најмање 85 војника

Најмање 85 војника убијено је у нападима Хамаса, рекао је Данијел Хагари, главни портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

Хамас отворен за разговоре о примирју са Израелом

Високи званичник Хамаса изјавио је да је група отворена за разговоре о могућем примирју са Израелом, пошто је "постигла своје циљеве".

На питање да ли је Хамас спреман да разговара о могућем прекиду ватре, Муса Абу Марзук је у телефонском интервјуу за "Ал Џазиру" рекао да је Хамас отворен за "нешто те врсте" и "све политичке дијалоге".

Таоци Хамаса су и особе са двојним држављанством, укључујући и Русе

Портпарол Хамаса је рекао да међу таоцима држе и "десетине" људи са двојним држављанством, укључујући и Русе преноси Ројтерс.

Председник Израела: Оволико Јевреја није умрло у једном дану од Холокауста

Председник Израела Исак Херцог је, коментаришући ескалацију палестинско-израелског сукоба, рекао да толики број Јевреја није страдао у једном дану од Холокауста, преноси РИА.

Како је претходно известио Војни радио Израела, број погинулих Израелаца премашио је 900.

Према последњим подацима палестинског министарства здравља, број погинулих у израелским ударима на појас Газе премашио је 560.

Гутереш осудио нападе Хамаса, позвао Израел да допусти испоруку хуманитарне помоћи

Генерални секретар УН Антонио Гутереш дао је изјаву поводом сукоба у Израелу.

Он је осудио нападе на цивиле и узимање талаца и позвао Израел да дозволи да хуманитарна помоћ стигне у Газу.

Гутереш је поновио осуду "гнусних напада Хамасових милитаната на израелске градове и села".

Позвао је да се престану сви напади на цивиле, као и да се ослободе таоци који се држе у Гази, пренео је Би-Би-Си.

Гутереш је позвао Израел да заштити цивиле и цивилну инфраструктуру током извођења својих војних операција.

Рекао је да је "дубоко узнемирен" израелском потпуном опсадом Газе, укључујући заустављање снабдевања храном, горивом и струјом, те упозорио да ће се "изузетно страшна" хуманитарна ситуација у Гази само "експоненцијално погоршати".

Он је такође позвао све стране да омогуће приступ УН-у за испоруку хитне помоћи.

Шеф израелске дипломатије: Боримо се за своју историјску домовину и победићемо

Израел је у рату са Хамасом након "бруталног покоља цивила", рекао је израелски министар спољних послова Ели Коен у видео изјави.  

Он је описао напад Хамаса као "историјски масакр који свет неће заборавити, а Израел никада неће опростити".

"За време покоља су отимали таоце, одвлачили бебе, мајке и старије особе које су преживеле холокауст на инвалидским колицима", додао је Коен и закључио да се Израел бори за своју историјску домовину и да ће победити. 

Дачић: Учинићемо све да помогнемо нашим људима у Израелу

Немамо других информација о томе да је неки наш грађанин рањен, нити да је настрадао, нити да је на списку отетих, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Учинићемо све да помогнемо нашим људима у Израелу", рекао је он.

Када је реч о ситуацији у Израелу, министар је подсетио да Србија има почасни конзулат у делу те земље захваћене сукобом који је наслоњен на Газу, али да нема неких нових вести осим случаја да је држављанин Србије рањен, али и да је отпуштен из болнице будући да је у питању лакша рана.

Подсетио је да је у недељу организован ванредни лет, јер "Ер Србија" редовно лети, а овде је реч о путницима других компанија које су отказале своје летове.

"На основу одлуке државног руководства, Министарство спољних послова помогло је око тог евакуационог лета, а остали ће бити редовни, изузев ако не буде још наших држављана којима је потребна помоћ, што ћемо накнадно размотрити", поручио је Дачић.

Хамас прети да ће погубити таоце

На свако гађање нашег народа без упозорења одговорићемо погубљењем цивила, саопштио је портпарол Ал-Касме.

"Одлучили смо да ставимо тачку на фашистички ционистички злочин који се спроводи над нашим народом. Сматрамо да је непријатељ одговоран свету за ову одлуку и да је лопта на њиховој страни терена".

Ердоган разговарао са палестинским и израелским колегом

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарао је данас телефоном са палестинским и израелским лидерима, председницима Махмудом Абасом и Исаком Херцогом.

"Тема разговора су била најновија дешавања у вези са тензијама у региону, као и инциденти у Израелу и Палестини", наводи се у објави председништва Турске на друштвеној мрежи Икс.

Ердоган је додао да ће сваки корак којим буде нанета штета палестинском народу у Појасу Газе "додатно повећати патње и спиралу насиља у региону".

Истакао је да сви треба да поступају разумно и да је хитна обнова мира у региону од пресудног значаја за спокој читавог Блиског истока.

Ердоган је током разговора навео да Турска чини све да се сукоби у региону окончају и да се мир одмах успостави.

Припадник Хезболаха погинуо у израелском гранатирању Либана

Припадник либанског Хезболаха погинуо је данас у израелском бомбардовању југа Либана, услед ширења сукоба између Израела и палестинских милитаната на израелско-либанској граници, изјавила су три извора у Либану.

Два извора, оба блиска Хезболаху који подржава Иран, рекла су да ће његова смрт изазвати одговор, преноси Ројтерс.

Мушкарац је убијен у израелском гранатирању јужног Либана, изазваном прекограничним нападом палестинске групе Исламски џихад, која се бори заједно са групом Хамас, која је у суботу отпочела изненадни напад на Израел.

Израелска војска је саопштила да су војници уз подршку хеликоптера убили најмање двојицу наоружаних нападача који су прешли границу.
Одговорност за ту операцију преузело је оружано крило Палестинског исламског џихада.

Званичник Хезболаха раније је негирао да је та група умешана.

Неки становници јужног Либана почели су да напуштају домове дуж границе са Израелом због снажног гранатирања које је до сада погодило периферије градова и села.

Фатах позвао на национално јединство и ексалацију сукоба са Израелом

Централни комитет покрета Фатах позвао је данас на окупљање око опције националног јединства и удружене борбе на терену, политичком и дипломатском нивоу, као и на "ескалацију свих тачака конфронтације са израелским окупатором у свим деловима Палестине".

У саопштењу се указује на неопходност да се изађе са "чвршћом арапском позицијом у суочавању са окупацијом Западне обале и Појаса Газе", као са и "онима који јој пружају покриће и подршку".

Позива се и међународна заједница на одговорност у спровођењу резолуција које се односе на палестинско питање.

"У овом тренутку палестински народ је у отвореној конфронтацији са окупатором, који су својим расистичким и крвавим менталитетом и колонијалном експанзионистичком политиком, етничким чишћењем, скрнављењем светиња и континуираном злоупотребом затвореника довели регион до експлозије, што је било неминовно да се деси", истиче се у саопштењу Фатаха, преноси агенција ВАФА.

Палестински национално-ослободилачки покрет је такође позвао на признавање и спровођење права палестинског народа на слободу, правду, окончање окупације и самоопредељење, што је, како се оцењује, кључ безбедности, мира и стабилности у региону и свету.

"Суочени са овом криминалном праксом, међународним ћутањем и политиком двоструких стандарда који служе окупатору и дају му зелено светло да настави са масакром над палестинским народом, сведоци смо последица непромишљеног понашања израелских власти и међународне заједница који сносе одговорност за сву проливену крв", наводи се у саопштењу.

Оцењује се и да Израел "прикрива неспособност да се супротстави борцима на терену гађањем цивила и извођењем геноцидних операција, бомбардовањем џамија, школа и болница и прекидом снабдевања водом и струјом у отвореном рату на палестинској Западној обали".

Палестинско крило Исламског џихада преузело одговорност за напад на либанско-израелској граници

Бригада Ал Кудс, наоружано крило палестинског покрета Исламски џихад, преузела је одговорност за напад на либанско-израелској граници.

Група је тврдила да је неколико израелских војника рањено у нападу, што израелска војска није потврдила, преноси "Гардијан".

Медведев: Оружје дато неонацистима у Украјини активно се користи у Израелу

Оружје предато неонацистичком режиму Украјине активно се користи у Израелу, потврдио је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на Телеграму.

Коментаришући последње информације према којим је западно оружје коришћено у сукобу Израелаца и Палестинаца, Медведев истиче да ће се западно оружје, баш као што је то раније био случај са Авганистаном, и даље "без контроле користити у свим жариштима", јер су и раније "корумпиране украјинске власти трговале свим што су добијали".

Опширније прочитајте у засебној вести.

Клеверли: Нико не жели да се израелско-палестински сукоб прошири

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао је данас да нико не жели да се израелско-палестински сукоб прошири на друге делова Блиског истока.

"Разговарао сам са представницима влада широм региона и свим смо се сагласили да нико не жели да се ово прошири на друге делове региона", рекао је Клеверли новинарима, преноси Ројтерс.

Он је истакао да је Израел фокусиран на суочавање са "специфичном терористичком претњом Хамаса која долази из Појаса Газе".

Абас: Једино решење за окончање сукоба је прекид израелске окупације Палестине

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је данас да је једино политичко решење за деескалацију сукоба у региону Појаса Газе, "окончање израелске окупације Палестине".

Он је у телефонском разговору са председником Алжира Абделмаџидом Тебуном, рекао да је потребно да се ради са свим странама како би се зауставила агресија Израела.

"Успостављање безбедности и мира у региону захтева окончање окупације земље Палестине, са Јерусалимом као главним градом", рекао је Абас, преноси агенција ВАФА.

Председник је захвалио на чврстој позицији Алжира у подршци "праведној палестинској ствари".

Алжирски председник је истакао да та земља стоји уз палестински народ да оствари своја легитимна права, као и да улаже све напоре и успоставља контакте са свим међународним и регионалним актерима како би зауставила текућу ескалацију.

Родитељи супруге шкотског премијера заробљени у Гази

Премијер Шкотске Хумза Јусаф саопштио је данас да су родитељи његове супруге Надије ел Накле тренутно заробљени у Појасу Газе.

Он је навео да су његови ташта и таст отпутовали у Газу пре недељу дана како би посетили породицу, преноси Би-Би-Си.

"Моја супруга и ја смо веома забринути за њих", рекао је Јусаф.

Додао је да у има невиних људи који пате, те да он и супруга не могу да оправдају убијање невиних цивила.

Истовремено, Јусаф је поручио да оштро осуђује "неоправдане" акције палестинске милитантне групе Хамас.

Јусафова супруга је палестинског порекла и има чланове породице, укључујући брата, који живе у Гази.

Нестао младић из Србије у близини Појаса Газе

Унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас српског туристичког водича по Светој земљи, Мор Коен нестао је у близини Појаса Газе.

"Био је рањен у главу, много је искрварио... Од тада ништа не знамо. Нема га ни на списку живих, ни мртвих", написао је забринути Михалек, преноси "Блиц".

Чланови породице наводе на друштвеним мрежама да не знају ништа о њему.

"Не питајте ме, не зовите, у паници смо. Нестао је наш најстарији унук Мор, на граници са Газом. Ништа не знамо о њему. Молите се". Написао је Душан Михалек на Фејсбуку.

Верује се да су га отели припадници Хамаса на музичком фестивалу у суботу.

Израел тражи ракете и артиљерију од САД након напада Хамаса

Амерички напори да Израелу обезбеди додатну војну помоћ узнапредовали су преко ноћи, будући да су званичници Бајденове администрације обавестили Конгрес о специфичном оружју које Израел тражи од САД.

Званичници су рекли законодавцима да најближем савезнику Америке на Блиском истоку хитно треба оружје са прецизним навођењем и више пресретача за систем противваздушне одбране "гвоздена купола", преноси "Политико".

Болница у гази ван функције усред ваздушних напада Израела

Болница у Гази не ради због израелских ваздушних напада, саопштило је палестинско министарство здравља.

Услуге у јединој функционалној болници у насељу Беит Ханун у Гази обустављене су због континуираних израелских ваздушних напада, саопштило је у понедељак палестинско министарство здравља у Гази.

Велика штета изазвана континуираним израелским ваздушним нападима онемогућила је медицинским тимовима да улазе и излазе из зграде, саопштило је министарство здравља, преноси "Си-Ен-Ен".

Министарство је тврдило да је од суботе гађано девет возила хитне помоћи.

Израел негира да је Египат упозорио на напад Хамаса

Канцеларија израелског премијера Бењамина Нетанијахуа негирала је да је добила упозорење из Египта о скором нападу, преноси израелски државни радио.

Непрекидни удари на граници са Појасом Газе, израелски војници пристигли са залихама

Како преноси Си-Ен-Ен, близу границе Израела и Газе чују се вишеструки, готово непрекидни удари од 10 сати ујутро.

Си-Ен-Ен наводи да је њихов дописник видео велик број израелских војника који су стигли у џиповима натовареним залихама. 

Хамас распоређује 1.000 припадника специјалних јединица за напад на Израел

Палестинска исламистичка група Хамас распоредила је око 1.000 бораца организованих у специјализоване јединице, спремне да изведу најразорнији напад на Израел последњих деценија, навео је данас извор близак тој групи.

Како наводи Ројтерс, снимке неких од операција или детаља са обуке тих јединица објавили су Хамас и његово наоружано крило Бригаде Из ел-Дин ал-Касам, као и поједини сведоци.

Према тим изворима, вежбе су подразумевале и изградњу лажног израелског насеља за вежбање војног искрцавања и обуку за јуриш.

Заједничка канцеларија палестинских покрета отпора, предвођених војним крилима Хамаса и Исламског џихада, објавила је 28. децембра 2022. на свом Телеграм каналу фотографије које показују, како је речено, обуку за "рацију иза непријатељских линија, као и за хватање израелских војника".

Извор близак Хамасу навео је да су се борци те групе обучавали у Гази од последњег сукоба 2021. године, повремено изводећи вежбе на видном месту.

Захарова: Више пута смо упозоравали да се НАТО оружје шири црним тржиштем

Руска Федерација је више пута скретала пажњу земљама запада, као и њиховим медијима да се НАТО, а пре свега америчко, оружје, које се испоручује Зеленском, шири црним тржиштем, истакла је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Питајте Блумберг, Њујорк тајмс, Волстрит џорнал, Политико, Асошиејтед прес, Би-Би-Си и друге, колико су пута они цитирали наше податке или колико су пута на основу њих вршили истраживања? Наговестићу вам: ниједно", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Палестинска организација: Најмање 33 деце погинуло у Појасу Газе од суботе

Најмање 33 деце погинуло је у Појасу Газе од суботе ујутру, према подацима организације Одбрана за децу Палестине.

Бригаде Ал Касам испаљују ракете у правцу Јерусалима

Бригаде Ал Касам поручиле су да су испалиле ракете у правцу Јерусалима, преносе РИА Новости.

Из Хамаса поручују да је то одговор за бомбардовање кућа цивила од стране израелских снага.

У среду хитан састанак Арапске лиге

У среду ће бити одржан хитан састанак Савета Арапске лиге на нивоу министара спољних послова о ситуацији у Појасу Газе, преносе РИА Новости, цитирајући сталног представника Палестине при тој организацији.

Четворо Руса у Израелу се води као нестало

Немогуће је успоставити контакт са девет руских држављана који се налазе у Израелу, а четворица се воде као нестала, речено је РИА Новостима из прес-службе руске амбасаде у Тел Авиву.

"Примамо апеле од рођака руских држављана са којима није могуће успоставити контакт. Реч је о деветоро људи који су стално настањени у Израелу или су привремено у овој земљи. Од њих се четири воде као нестале особе на списковима које је Израел доставио", наводи се.

Израелски борбени хеликоптери нападају либанску територију

Израелски борбени хеликоптери нападају либанску територију, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге, не наводећи више детаља.

Египат би да посредује у размени затвореница Хамаса и Израела

Египат преговара са Израелом и палестинским милитантним групама о ослобађању Палестинки у израелским затворима у замену за Израелке које су заробили милитанти Хамаса, објавио је у понедељак државни египатски лист Ал-Ахрам.

Позивајући се на неименовани извор, лист наводи да је циљ преговора постизање договора о размени и да Влада Египта тренутно чека одговоре обе стране о том предлогу као и о привременом прекиду ватре, пренео је АП.

Палестинске екстремистичке организације су синоћ незванично објавиле да држе више од 130 људи заробљених у Израелу у протекла два дана.

Портпарол Хамаса Абдел-Латиф ал-Кануа је у телефонском разговору за АП рекао да је јутрос заробљено још Израелаца.

Војни аташе Израела иде у Пентагон

Израелски аташе за одбрану у Сједињеним Државама, генерал-мајор Хидаи Зилберман, у понедељак борави у посети Пентагону.

"Си-Ен-Ен" га је приметио како улази у Пентагон јутрос око 9:15 по источном времену.

Хамас: Поступаћемо људски и достојанствено према таоцима

Хамас је дужан да поступа према таоцима на врло људски и достојанствен начин, изјавио је данас шеф за међународне односе те палестинске милитантне групе Басем Наим.

Наим је за "Би-Би-Сијев" Радио 4 рекао да је лидер Хамаса Мохамад Деиф наредио милитантима да поштују старије, цивиле и децу и не убијају никога "ко није директно укључен у битку".

Он одбио је да каже колико је тачно људи Хамас узео као таоце или колико су цивила убили палестински милитанти.

Верује се да је више од 130 људи отето из Израела и одведено у Газу за време напада који су почели у суботу, а међу заробљеницима су жене, деца и старци.

ЕУ суспендује сву финансијску помоћ Палестини

У оквиру најављене ревизије, Европска унија суспендује финансијску помоћ Палестини чија укупна вредност износи 691 милион евра, поручио је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

"Као највећи донатор Палестинаца, Европска комисија ставља у разматрање свој пуни развојни портфељ, вредан 691 милион евра. Сва плаћања су одмах обустављена. Сви наредни пројекти поново ће бити размотрени. Сви нови предлози буџета, укључујући и онај за текућу годину, одложени су до даљег. Свеобухватна процена целог портфолија биће извршена", написао је Вархељи на Иксу.

Премијер Либана: Нећемо да будемо увучени у сукоб

Либан не жели да буде увучен у текући сукоб између Израела и Хамаса, изјавио је у понедељак премијер Либана у техничком мандату Наџиб Микати, преноси државна агенција ННА.

"Не желимо да Либан улази у текући рат и томе тежимо", рекао је Микати на састанку у понедељак са либанским министром спољних послова Абдулахом Бу Хабибом, додајући да је део приоритета либанске владе "одржавање безбедности и стабилности у јужном Либану."

Раиси похвалио "бриљантне" и "импресивне" победе палестинског отпора

Ирански председник Ибрахим Раиси поздравио је данас "бриљантне и импресивне победе палестинског отпора" у телефонском разговору са лидером Исламског џихада Зијадом Нахалехом.

"Заиста сте обрадовали исламску заједницу овом иновативном и победничком операцијом", рекао је Раиси, јавила је иранска агенција Тасним.

Он је истакао да "ционистички режим пропада док фронт отпора бележи победе", пренео је "Тајмс оф Израел".

Нахалех је захвалио ајатолаху Алију Хамнеију и влади и народу Ирана на подршци Палестинцима.

Извештај је објављен након што је Иран одбацио наводе да је имао улогу у нападу Хамаса.

Снимак наводног окршаја на граници с Либаном

Телеграм канал "Вор монитор" поделио је снимак онога што се наводи да је размена ватре на граници са Либаном.

Медији: Израел гађа артиљеријом мете на југу Либана

Израел је гађао из артиљерије бројне области у јужном Либану, а чула се и пуцњава, преноси либанска агенција ННА.

Како се наводи, израелске трупе гранатирале су област Духеира у јужном Либану. Агенција пише да су се у близини граница чули звуци пуцњаве, а експлозије су чули становници подручја на југу земље.

Саудијска Арабија прекида преговоре о нормализацији са Израелом

Саудијска Арабија је обавестила америчког државног секретара Антонија Блинкена да прекидају све разговоре о нормализацији односа са Израелом, преноси "Џерузалем пост".

Пуцњава у јужном Израелу

У току је пуцњава у Зикиму, на југу Израела, јавља израелски државни радио.

Мештанима је наложено да се закључају у скровиштима, преноси "Гардијан".

Републиканци под притиском да што пре изаберу новог председавајућег Представничког дома

Шеф Одбора за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол нагласио је потребу за брзим изборима председавајућег усред сукоба Хамаса и Израела.

"Морамо да изаберемо председавајућег ове недеље како бисмо могли да деламо, што укључује допуну "гвоздене куполе", и усвајање двостраначке резолуције на којој смо радили представник Микс и ја, а која осуђује Хамас за оно што је учињено Израелу", рекао је Мекол за "Си-Ен-Ен".

Министарство енергетике Израела наредило искључење воде и гаса Гази

Министарство енергетике Израела наредило је привремено искључење воде и гаса у Појасу Газе.

Израелска војска убила нападаче из Либана

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су војници убили неколико наоружаних нападача који су се инфилтрирали у Израел из Либана.

"Трупе настављају да претресају подручје", наводи се у саопштењу, преноси "Тајмс оф Израел".

Војска додаје да борбени хеликоптер гађа циљеве у том подручју.

Министарство здравља Палестине: У Појасу Газе и на западној обали погинуло више од 500

Број погинулих у израелским нападима на појас Газе и Западну обалу од суботе порастао је на 560, док је 2.900 особа рањено, саопштило је данас палестинско Министарство здравља Палестине.

Министарство наводи да су 493 особе погинуле у ваздушним нападима у Појасу Газе и да је 2.751 особа рањена, укључујући 91 дете и 61 жену, док је број жртава на Западној обали достигао 15, укључујући двоје малолетних лица, а око 80 особа је рањено, пренела је ВАФА.

Министарство здравља је саопштило да је четворо погинуло, укључујући малолетно лице, у Јерусалиму, двоје у Рамали и Ал-Биреху, четворо у Хеброну, двоје у Наблусу, двоје у Јерихону и Јорданској долини и једно дете у Калкиљи.

Израелска војска: Покренут опсежан напад на центре Хамаса у Гази

Израелска војска је саопштила да је покренут опсежан напад на центре Хамаса у Гази.

Израелске одбрамбене снаге и Израелске ваздухопловне снаге потврдиле су операцију, преноси Би-Би-Си.

Хамас је, у међувремену, из Појаса Газе наставио са великим ракетним нападима на Израел.

Авио-компанија Ел Ал враћа резервисте из иностранства за Израел

Израелска авио-компанија Ел Ал покренуће више летова како би вратила резервисте који су у иностранству у Израел, изјавио је данас портпарол те компаније.

Додао је да ниједан лет компаније није отказан и да су многи авиони те компаније који су летели ка и из Израела били препуни путника, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су резервисти најпотребнији да се боре са инфилтрираним Хамасовим борцима унутар Израела.

Портпарол израелске војске раније је изјавио да је Израел ангажовао рекордних 300.000 резервиста као одговор на напад Хамаса са више фронтова из Газе и да "креће у офанзиву".

Израелска војска: Сумњива група продрла на територију Израела из Либана

Израелска одбрамбене снаге су известиле да је забележена инфилтрација сумњиве групе из Либана у ту државу.

Како је саопштено на Телеграму, израелска војска је распоређена у спорној области. 

Путници из Тел Авива: Ситуација у Израелу трагична, али су људи смирени

Трећи авион "Ер Србије" са српским држављанима долетео је јутрос нешто после 10 сати из Тел Авива на београдски аеродром, а путници који су били у њему кажу да је ситуација у Израелу у последња два дана, од напада Хамаса на ту земљу, трагична, иако се израелски народ понаша веома смирено и не прави панику.

Иван Јордовић каже да су време од напада Хамаса време проводили углавном у соби, преноси Танјуг.

"Нисмо имали никакву забрану да излазимо, нити је уведен полицијски сат, али су се људи углавном тога придржавали. Плашили су се да изађу због напада и ракета. Доста су дисциплиновани и смирени, никаква се ту паника није ширила, али била је мучна ситуација због тог ишчекивања", рекао је Иван.

Душан Јанићијевић каже да је за њега стање било нормално јер живи тамо 23 године.

"Живимо нормално", рекао је Душан, док његова мајка додаје да су навикли на такве ситуације.

Он је рекао да је био у кући и да је гледао да га ништа не погоди.

"Видео сам ракете, али није био баш такав хорор као што се прича, као што се види на вестима. Ми живимо тамо и сваки други, трећи месец падају неке ракете", наводи Душан.

Додаје да није истина да је Хамас гађао аеродром и да није имао никакав страх да полети авионом, док његова мајка додаје да Палестинци често гађају аеродром, али да "челична купола" одради своје.

"Живим 40 километара од Газе и имао сам 60 секунди да пронађем место на коме ћу бити сигуран. Био сам у војсци и није ме био страх", прича Душан.

Додаје да је авион који је у Београд стигао из Тел Авива био пут.

Јозеф Баруховић био је у посети сестри када се десио напад Хамаса, који, како каже, није много осетио јер су били на северу, док је напад био на југу.

"Ужасна трагедија, вероватно је обавештајна служба направила пропуст и није обавила свој посао како треба. Вероватно ће сада ићи на суд, јер тамо правда увек мора да се истера", рекао је Јозеф.

Његова супруга Јелена истиче да ће се врло радо вратити у Израел, следећег пута на свадбу рођака, иако истиче да је до њиховог поласка већ објављено да на израелској страни има више од 700 погинулих и 2.000 рањених.

"То је веома храбар народ. Живот се наставља. Иако су и они имали неке међусобне политичке трзавице, живели су доста добро. Тако је било до сада. Како ће бити убудуће, видећемо", рекла је Јелена.

Додаје да су тамо људи навикли на бомбардовања и ракете, али да је сада ситуација битно другачија и најтежа у последњих 50 година, још од доба Јомкимпурског рата.

"До сада су падале гранате, а сада су на југу терористи Хамаса упадали у куће људима и убијали читаве породице", рекла је Јелена.

На лету из Тел Авива била је група од петоро Израелаца који су допутовали у Београд на Академску конференцију о женама у холокаусту, где ће боравити пет дана.

"Отишли смо у склоништа на југоистоку. Био је то масакр, страшан масакр.
Навикли смо на узбуне и бомбе понекад, али на југу је сада било сасвим другачије. Упадали су у куће и убијали људе", рекла је једна од њих.

Додала је да њихова влада прати ситуацију, да се неће се помирити са тренутним стањем и да очекују заиста велику реакцију.

Једна од учесница конференције живи на југу и каже да је од напада Хамаса па до одласка на аеродром била у склоништу.

"Отели су много људи, посебно жена. Ми познајемо те људе, то су наши пријатељи", прича.

Додаје да није оптимиста и да очекује наставак ескалације.

Израелски медији: 12 ракета лансирано из јужног Либана ка Горњој Галилеји и планини Хермон

Како је објављено на Телеграм каналу "Вор монитор", израелски медији су објавили да је 12 ракета лансирано из јужног Либана ка Горњој Галилеји и панини Херомон.

Нешто раније данас, израелска војска је саопштила да је да се сирене чују у севереном делу земље.

Израелски државни радио: У нападу Хамаса страдало најмање 800 људи

Број погинулих у Израелу у нападу Хамаса из Појаса Газе до сада је најмање 800, а број рањених достигао је 2.400, јавио је израелски државни радио Кан.

Трећи дан се наставља ескалација сукоба, који је праћен ракетним нападима на израелске градове на југу и центру земље. Израелска војска покреће масовне ваздушне нападе на Појас Газе.

Затворен аеродром у Хамбургу због претње нападом на авион из Ирана

Због претњи нападом на авион који је стигао из Техерана, аеродром у Хамбургу био је у потпуности затворен за саобраћај. Портпаролка аеродрома рекла је немачкој новинској агенцији ДПА да је саобраћај обустављен од 12.40 часова.

Портпарол федералне полиције изјавио је за ДПА да је федерална полиција у Хамбургу у понедељак ујутру примила мејл у којем се прети да ће бити нападнут авион који лети на релацији Техеран-Хамбург. Претња је схваћена веома озбиљно, преноси "Блид".

Авион је слетео у Хамбург око 12.20 часова и тренутно се налази у посебном делу аеродрома где се врши претрага. Свих 198 путника и 16 чланова посаде напустили су авион и пролазе безбедносну проверу у посебном простору. 

Израелска војска: Сирене се чују у северном делу Израела

Израелска војска саопштила је да се сирене могу чути у севреном Израелу.

Чланови породице директора Јеврјске агенције убијени у Гази

Чланови породице директора Јеврејске агенције генерал-мајора Дорона Алмога убијени у Гази у понедељак ујутро, објавио је на свом налогу на Иксу "Џерусалем пост".

Јеврејскa агенцијa је највећа јеврејска непрофитна организација на свету, која помаже Јеврејима у досељавању у Израел.

Од 1948. године, Јеврејска агенција тврди да је довела 3 милиона имиграната у Израел

Хамас: У ваздушним ударима погинула четворица израелских заробљеника

У израелским ваздушним ударима на Појас Газе погинула су четворица израелских заробљеника и припадници Хамаса који су их чували, саопштила је данас та палестинска милитантна група.

"Ноћашња и данашња израелска бомбардовања резултирала су погибијом четворице непријатељских заробљеника и њихових чувара", изјавио је Абу Убаида, портпарол оружаног крила Хамаса, пренео је Ројтерс.

Хамас је јуче потврдио да држи више од 100 Израелаца као таоце.

МСП Русије упутило апел грађанима: Јавите се ради евакуације!

Министарство спољних послова Русије објавило је телефон (+74956954545) за све држављане Русије, који се налазе у Израелу, а путем којег се грађани Руске Федерације могу повезати са руским представницима и тако евакуисати из зоне конфликта.

Такође, МСП додаје да као још један канал комуникације са руским кризним центром МСП-а и руским представништвима на Блиском истоку грађани могу користити имејл адресу: dskc@mid.ru.

У Гази око 2.000 Руса

Телеграм канал "Меш" (Mash) објавио је информацију да се у Гази, према подацима које су добили до дипломатског извора, тренутно налази око 2.000 Руса. 

Руска дипломатска представништва праве списак људи који се налазе у Гази и моле све грађане да се обрате у кризни центар МСП Русије.

Брнабић: Сутра још један редован лет "Ер Србије" из Тел Авива за Београд

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да још један редован лет српског авио-превозника "Ер Србија" креће из Тел Авива за Београд сутра око 19 часова.

"Сви треба да будемо поносни на нашег националног авио-превозника. Он и даље лети, нису оставили наше грађане на цедилу. Бескрајно сам им захвална, они су наша дика и понос. Имају своје безбедносне контроле, безбедносне механизме, нико више не лети, ми поносно летимо", рекла је Брнабић за "ТВ Хепи".

Брнабић је истакла да комплетне трошкове летова сноси Влада Србије.

Лавров: Досадашњи статус кво у Израелу показао неефикасност, потребне су промене

Досадашњи статус кво у зони конфликта у Израелу показао је своју неефикасност, потребно је да дође до промена и да се не само што пре зауставе борбе, већ и да се пажња обрати и на узроке "због којих палестински проблем није решен већ више година, иако по том питању постоје већ договорена решења у оквиру УН", каже данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Више о овоме прочитајте овде.

Песков: Ситуацију што пре смирити, постоји опасност од ширења сукоба

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да би ситуацију у Израелу што пре требало усмерити ка миру, јер би даљи наставак борби могао да доведе до још веће ескалације и дестабилизације читавог региона. 

Такође, Песков наводи да је тренутно тешко оценити какав ће бити утицај ових дешавања на ток Специјалне војне операције, јер је у току "активна фаза рата", али да ће Русија успети да постигне све задатке СВО.

Нови ракетни напади на Израел

Упозорења о ракетним нападима чују се на различитим локацијама широм Израела, укључујући Тел Авив, Јерусалим, централни регион Шфела и градове око Газе.

Становници Јерусалима наводе да је било најмање једно пресретање ракете изнад града, јавља "Тајмс оф Израел".

Има и извештаја о ударима на отвореном простору у Тел Авиву и на аутопуту Јерусалим-Тел Авив.

Хитна помоћ наводи да су њени лекари на лицу места након извештаја о ракетним ударима, али да у овој фази немају сазнања да је било ко повређен.

"Канал 12" јавља да је у току оружани сукоб Хамаса и израелске војске у једном насељу на југу Израела.

Израелски министар одбране наредио потпуну блокаду Појаса Газе

Министар одбране Израела Јоав Галан изјавио је да је наредио потпуну блокаду Појаса Газе.

"Неће бити снабдевања храном, гасом и електричном енергијом", рекао је Галан преносе "РИА Новости".

Он је истакао да се Израел бори против, како је навео, "животиња у људском облику" и да се понаша у складу са тим.

Сирене за узбуну у Тел Авиву, у Јерусалиму експлозије

Чују се сирене за узбуну у Тел Авиву, Јерусалиму и другим деловима Централног Израела.

Бригаде ал-Касама су саопштиле да су лансирале ракете, а у Јерусалиму се чују експлозије, преноси "РИА Новости".

Портпарол војске: У Израелу више нема борби, војска успоставила контролу

Тренутно на територији Израела више нема оружаних борби и израелске снаге држе под контролом сва насеља, али није искључио могућност да на територији Израела има још милитаната Хамаса, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Према његовим речима, у току је евакуација свих заједница у близини граничне линије са појасом Газе, а израелске снаге су у стању високе приправности на северу земље, пренео је лондонски "Градијан".

Израелска ратна авијација је у процесу извођења интензивних ваздушних удара на свака четири сата, али само на циљеве где су присутни терористи у појасу Газе, каже Хагари.

Кина: Противимо се и осуђујемо насиље над цивилима

Кина је саопштила да се "противи" и да "осуђује" насиље над палестинским цивилима и цивилима у Израелу.

"Кина је веома забринута због недавне ескалације сукоба између Палестинаца и Израела", рекао је портпарол министарства спољних послова Мао Нинг и додао да је званични Пекинг "дубоко ожалошћен због цивилних жртава сукоба и противи се и осуђује акције које штете цивилима", преноси "Тајмс оф Израел".

Саопштење из Пекинга долази након што је лидер већине у америчком Сенату Чак Шамер рекао кинеском министру спољних послова да је веома разочаран претходном изјавом Пекинга о недавном нападу Хамаса, јер, како је навео, није показала никакву симпатију или подршку Израелу.

"Позивам вас и кинески народ да станете уз израелски народ и осудите ове кукавичке и окрутне нападе", рекао је кинеском министру спољних послова Шамер, који предводи делегацију шест сенатора у посети Кини.

У јучерашњем саопштењу кинеског министарства спољних послова позивају се обе стране да буду уздржане и одмах прекину непријатељства.

У апелу званичног Пекинга се каже и да је успостављање независне државе Палестине основни начин да проблем на Блиском истоку буде решен.

Израел: Повратили смо контролу над свим градовима на граници са Газом

Представник израелске војске изјавио је да су израелске снаге повратиле контролу над свим градовима, који се налазе на граници са Газом, а за које је раније било речено да се у њима воде борбе. 

Према његовим речима, током последњих неколико сати није било већих сукоба Израелаца и Палестинаца, у питању су били само појединачни случајеви.

Још један авион из Израела са српским држављанима слетео на београдски аеродром

Још један авион "Ер Србије" са српским држављанина из Тел Авива слетео је управо на београдски аеродром, преноси "Блиц".

Лет је организован и за све држављане који су имали карте других компанија, а које су их у међувремену отказале.

Ово је трећи авион са држављанима Србије који је дошао из Тел Авива од када је почео рат у Израелу.

Први авион са ходочасницима слетео је јуче у току дана, а други увече на Аеродром "Никола Тесла".

Међу убијенима и отетима и страни држављани

 У сукобима у Израелу погинуло је више страних држављана, а надлежне власти више држава почеле су да објављују податке о жртвама.

Међу страдалима је, како је саопштило Министарство спољних послова Тајланда 12 њихових држављана.

Амерички сенатор Чак Шумер изјавио је да је погинуло четворо Американаца и додао да ће тај број расти. Француско Министарство спољних послова саопштило је да је у сукобима погинуо један Француз.

Власти Непала саопштиле су да је погинуло 10 Непалаца, а страдала су и два Украјинца.

Странаца има и међу онима које је Хамас отео и узео као таоце. Међу отетима су држављани САД, Мексика, Бразила, Тајланда. Шпанско Министарство спољних послова саопштило је да су отета и два шпанска држављана.

Амбасадор РФ у Либану: Бејрут није подигао борбену готовост

Амбасадор Русије у Либану каже да Бејрут није подигао борбену готовост војске услед последњих међусобних напада Израелаца и покрета Хезболах, лоцираног у Либану, јавља ТАСС. 

Хамас није под контролом палестинских власти

Покрет Хамас није под контролом палестинских власти и то треба разумети, рекла је данас за руске медије портпаролка руске мисије при Палестинској националној администрацији Алија Зарипова.

Војска Израела објавила почетак нове серије напада на Газу

Војска Израела, како преносе руски медији, саопштила је да је отпочела нову серију напада по Гази.

Амбасадор РФ у Израелу: У контакту смо с обе стране, страсти су узаврле

Амбасадор Русије у Израелу открио је да су руски представници у контакту и са Палестинцима и Израелцима и да ће, уколико за тим буде било потребе, Русија спровести и "радикалне кораке" како би помогла својим суграђанима.

Ипак, за сада, како су преносили руски медији, није познато да су држављани Русије рањени или да су погинули.

Такође, амбасадор поручује да су страсти с обе стране узаврле и да Москва заузима став да би стране требало да обуставе ватру и седну за преговарачки сто. 

Хамас спреман да изврши размену заробљеника: Преговара се о пуштању на слободу жена

Палестински Хамас саопштио је данас да је спреман да спроведе размену заробљеника са Израелом, уколико Израелци пристану да врате палестинске жене, јавља портал Sada al-Balad.

Готово 500 Палестинаца убијено у Гази

Палестинско Министарство здравља саопштило је да је 493 Палестинаца страдало, а 2.750 је рањено у нападима на Појас Газе.

Израелске одбрамбене снаге наводе да су уз то убиле "више стотина палестинских терориста" на израелској територији, преноси "Тајмс оф Израел". 

 

У израелским ваздушним нападима од јуче је уништено 159 кућа широм Газе, а тешко је оштећено 1,210, подаци су Уједињених нација. Агенција УН за палестинске избеглице саопштила је да је школа у којој је склониште пронашло више од 225 људи претрпела директан погодак, али није наведено са које стране је дошао удар.

Више од 123.000 људи у Појасу Газе напустило је своје домове након почетка сукоба, саопштила је хуманитарна агенција Уједињених нација ОЦХА. Они су интерно расељени, а 73.000 њих нашло је склониште у школама.

"Ер Србија" и данас лети за Тел Авив

За данас је планиран још један лет "Ер Србије" за Тел Авив, кажу у Амбасади Србије у Израелу.

Додају да је највећи број држављана Србије далеко од експлозија. Међутим, у близини Газе је остало неколико десетина држављана Србије и они се спремају за повратак кући.

"Наша амбасада у Тел Авиву, на челу са господином Душаном Вујовићем, поседује списак додатних наших држављана који су изразили заинтересованост да се врате у земљу. У међувремену се по реду летења одвијају летови 'Ер Србије', има их и данас и сутра, а постоје извесне конекционе могућности путем авио-компанија које преседањем лете до Београда, односно до Ниша. Највећи део наших држављана који нису резиденти Израела је ван јужног округа самим тим далеко од борбених дејстава" - поручује Александар Николић, почасни конзул Србије у Израелу.

Из "Ер Србије" саопштавају да ће у наредним данима имати летове између Београда и Тел Авива, у складу са планираним редом летења.

Хезболах послао упозорење Израелу (ВИДЕО)

Снаге Хезболаха послале су поруку Израелу, објавивши видео снимак на којем су приказане њихове ракетне вежбе. 

Како преноси данас руска редакција РТ на Телеграму, видео је испраћен претњама Израелу. 

Подсетимо, израелска војска претходно је извела нападе и по територији Либана, са којом се Израел граничи, након што је Хезболах са севера напао Израел. Из Хезболаха су саопштили да подржавају Хамас, након чега је Хамас позвао све арапске државе да пруже подршку Палестинцима.

Сенатор Шумер критиковао Пекинг због саопштења о сукобима у Израелу

Амерички сенатор Чак Шумер критиковао је Кину јер није показала више подршке и симпатија према Израелу, пренела је агенција Асошијејтед прес.

Шумер који предводи делегацију од шест сенатора налази се у посети Кини, а како се наводи он је пренео министру спољних послова НР Кине Ванг Јиу да је врло разочаран кинеским саопштењем о сукобима у Израелу и нападу Хамаса. 

"Тражим од вас и кинеског народа да станете уз народ Израела и осудите ове кукавичке, подле нападе", рекао је Шумер.

Министарство спољних послова Кине позвало је у јучерањем саопштењу обе стране да покажу суздржаност и одмах прекину сукобе, али није поменуло напад Хамаса, наводи АП. 

Конзул Србије у Израелу: У неколико кибуца још има српских држављана, постепено се евакуишу

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је данас да у неколико кибуца у Израелу још има српских резидената и нерезидената, али да се они постепено евакуишу.

Николић је за ТВ К1 рекао да је аеродром у Тел Авиву, који је синоћ гранатиран убрзо после полетања специјалног авиона Владе Србије са 127 наших држављана, и данас у функцији.

"За данас очекује се лет са аеродрома Бен Гурион према аеродрому Никола Тесла. Сутра још један, дакле летови Ер Србије. Нису најављена отказивања. Постоји још неколико авио компанија које настављају да лете, ако имају конекционе летове за Београд, односно Ниш. Тако да су и они могућност нашим преосталим држављанима који су заинтересовани да напусте Израел", рекао је Николић.

Навео је да је измењен коридор за летове и да се сада по полетању лети одмах на север, како би се авиони удаљили од Појаса Газе.

"Чињеница је да су многе авио компаније ипак отказале своје летове, али је наша Влада послала специјално некомерцијални лет, који је слетео јутрос у пола два на аеродром Никола Тесла", рекао је Николић.

Додао је да осим аеродрома функционишу и сKувоземни међународни прелази са Египтом и Јорданом.

Николић је подсетио да је један српски држављанин лакше рањен и да је брзо и квалитетно третиран у Универзитетском клиничком центру.

"Лично, у тих 70 минута, када сам успоставио директан контакт са том болницом преко заједничкиих пријатеља, су били међу најизазовнијим у мојој конзулској каријери, јер тада још нисмо знали који је степен његове повреде", каже Николић.

Истакао је да је српски држављанин данас добро и поново апеловао на све наше држављане, посебно нерезиденте, да се, како је навео, у потпуности у пуној дисциплини повинују свим наредбама и упутствима командне позадине, јер то је оно што се од њих очекује да би избегли евентуалне фаталне последице.

Припадници Хамаса и даље се убацују на територију Израела

Израелски безбедносни кругови процењују да се припадници Хамаса и даље убацују на територију Израела, известио је "Харец".

Израелске снаге траже места са којих се Хамас убацује на израелску територију преко граничног прелаза, али и са мора, из ваздуха и са копна.

Египатски обавештајац: Упозоравали смо Израел да се спрема нешто велико

Египат је неколико пута упозоравао Израел на "нешто велико", рекао је египатски званичник из обавештајних кругова, државе која је често посредник између Хамаса и Израела.

Он је додао да су израелски званичници били усредсређени на Западну обалу и занемарили су опасност која долази из Газе. 

"Упозоравали смо их да ће ситуација експлодирати и то врло ускоро и да ће то бити нешто велико. Али они су потценили та упозорења", рекао је неименовани званичник медијима.

Израелски званичници позивају на формирање кризне владе

Министар финансија Израела Безалел Смотрич позвао је премијера Бењамина Нетанијахуа и главног опозиционара Бенија Ганца, бившег министра одбране, да одмах оформе кризну владу како би се носили са ратом у земљи.

Његова изјава долази након што је Гац синоћ рекао да је вољан да се придружи влади како би оформили ратни кабинет који би управљао активностима на фронту у Гази и другим бојиштима.

"Јединство је императив у овом тренутку како би победили наше непријатеље. Оканимо се (преговарачких) тимова и оканимо се преговора", навео је Смотрич у изјави коју преноси "Тајмс оф Израел". 

Једна држављанка БиХ евакуисана авионом "Ер Србије"

Амбасадор Босне и Херцеговине у Израелу Душко Ковачевић изјавио је да је једна држављанка БиХ евакуисана из Израела авионом "Ер Србије".

"Уз помоћ Амбасаде Србије у Тел Авиву, успели смо синоћ да евакуишемо једну нашу грађанку авионом 'Ер Србије'", рекао је Ковачевић, а преноси Срна.

Он је истакао да Амбасада БиХ нема информације да је неко од грађана БиХ страдао или повређен у сукобима након напада Хамаса на Израел.

Мађарска евакуисала 215 својих држављана

Мађарска је током ноћи евакуисала 215 људи из Израела, објавио је министар спољних послова Петер Сијарто. Они су евакуисани са два авиона и безбедно су слетели у Будимпешту.

Сијарто се захвалио  Израелу, Кипру, Грчкој, Турској, Бугарској и Румунији који су брзо одобрили дозволе за летове.

Израел јача шекел

Банка Израела најавила је да ће продати чак 30 милијарди долара, док ће кроз механизме размене бити доступно још 15 милијарди долара у циљу јачања локалне валуте.

Ово је прва интервенција централне банке за око две године и први пут да продаје доларе. Одлука да се подржи шекел уследила је после најсмртоноснијег напада на Израел у последњих неколико деценија.

Опширније читајте ОВДЕ

Грађани Сдерота позвани да остану закључани у својим кућама

Градске власти Сдерота позвале су грађане да остану закључани у својим кућама због страха од безбедносног инцидента, како је наведено.

"Одмах се закључајте у својим домовима, затворите врата и прозоре и не отварајте ником непознатом", наводи се у позиву градских власти.

Према извештајима израелских медија, војници рашчишћавају терен од терориста након што су се инфилтрирали на територију Израела пре два дана. 

"Вашингтон пост": Израел ускоро покреће копнену операцију у Гази

Амерички војници очекују да ће Израел у  наредних 24 до 48 сати започети и копнену операцију у Гази, јавља данас "Вашингтон пост". 

Званичник израелске војске: Мислили смо да ћемо бити у бољој позицији

Израелске одбрамбене снаге и даље се боре против Хамаса на терену, али то је потрајало дуже него што се очекивало, рекао је портпарол војске потпуковник Ричард Хект.

"Мислили смо да ћемо овог јутра бити у бољој позицији", додао је израелски потпуковник, а преноси Си-Ен-Ен.

Он је навео да је могуће да борци Хамаса и даље прелазе у Израел из Газе, истичући да војска врши ваздушне ударе на локације где се милитанти окупљају.

Напоменуо је и да су десетине Израелаца узети као таоци, али није желео да прецизира њихов број.  

Током ноћи Израелци гађали више од 500 циљева

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су током ноћи гађале више од 500 циљева у Гази, укључујући осам ратних седишта Хамаса и палестинског Исламског џихада, као и неколико торњева и џамија за које наводе да је у њима био Хамас, односно њихово наоружање и опрема.  

Како преноси портал "Тајмс оф Израел" гађана су и три тунела у области Бајт Ханун на северу Газе. 

У Израелу убијено 12 Тајланђана, 11 их отето, и Американци међу жртвама

Министарство спољних послова Тајланда саопштило је да је 12 држављана те земље убијено од почетка сукоба у Израелу у суботу, 11 их је отето, а осморо рањено.

Међу жртвама је и неколико америчких држављана, саопштио је портпарол Савета за националну безбедност САД, али није прецизирано о коликом броју се ради, преноси Ројтерс.

Иран: Нисмо умешани у Хамасов напад

Иран "није умешан" у напад који су извели милитанти Хамаса у јужном Израелу, саопштила је иранска мисија при Уједињеним нацијама.

"Одлучно и непоколебљиво подржавамао Палестину, међутим, нисмо укључени у одговор Палестине, будући да га искључиво сама предузима", наводи се у саопштењу иранске мисије при УН које је пренео Ројтерс.

Хамас је раније саопштио да му је помоћ из Ирана помогла у извођењу напада у суботу ујутро, подсећа Танјуг.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је за Си-Ен-Ен да америчка влада "још није видела доказе да је Иран усмерио или стајао иза овог конкретног напада".