Свет

Зашто је џамија Ал Акса поприште израелско-муслиманског сукоба

Објашњавајући феномен места које је свето и за Јевреје и муслимане, "Вашингтон пост" сматра да је до погоршања верских односа дошло с уласком министра националне безбедности Итамара Бен-Гвира у израелску владу
Зашто је џамија Ал Акса поприште израелско-муслиманског сукоба© Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

У последњих четврт века џамија Ал Акса је била поприште оштрих сукоба израелске полиције и муслиманских верника а, по речима Хамаса, управо је недавно насиље у овом храму било повод за нови напад на Израел.

Наиме, израелска полиција је упала у џамију у априлу, усред муслиманског светог месеца Рамазана, а непосредно пре почетка јеврејског празника Пасхе, када је повређено више од сто људи.

Ал Акса се налази у средишту Старог града у Јерусалиму а сматра се трећим најсветијим местом у исламу. Локалитет који Јевреји називају Храмовна гора а муслимани Племенито светилиште представља свето место за обе религије јер су се ту налазили Храм краља Соломона, који су уништили Вавилонци, и храм који су сравнили Римљани у првом веку нове ере; пред делом преосталог западног зида другог храма тзв. Зида плаче се моле Јевреји.

Иако је Израел, који је овај део Јерусалима одвојио од Јордана током Арапско-израелског рата 1967. и сматра га интегралним делом престонице, махом спречавао јеврејске верске обреде на том месту не би ли се спречило насиље, у последње време је олабавио ту праксу. Међутим, нови министар националне безбедности Итамар Бен-Гвир, иначе вођа израелског екстремно десничарског верског националистичког покрета, почео је да се залаже за веће присуство Јевреја на Храмовној гори.

"Вашингтон пост" подсећа да је Бен-Гвир (на функцији од краја 2022) познат по провокативним потезима чији је циљ да се потврде јеврејска права на палестинску земљу или верске просторе, а у јануару је чак обишао ово свето место, што је била прва таква посета високог израелског званичника у последњих неколико година.

Локација је у сржи борбе између Израелаца и Палестинаца за контролу над Јерусалимом. Статус града показао се као кључна тачка у настојањима да се постигне решење сукоба две стране, а Ал Акса је постала симбол палестинске потраге за самоопредељењем, наводи лист.

"Џамија је најважније верско место за муслимане у Палестини и уједно централно за палестински идентитет. Сваки пут када се министар или члан Кнесета или члан екстремистичке групе досељеника попне на имање Ал Аксе, нарушава статус кво", рекао је стручњак за палестинска питања са Института за Блиски исток Халид Елгинди.

Кршење статуса кво многи Палестинци тумаче као акт агресије. А улазак Бен-Гвира у владу охрабрио је чланове израелског религиозног националистичког покрета да све чешће излазе на трг.

Бен-Гвир је кључни играч у најдесничарскијој влади у историји Израела, познат је по својим јеврејским супрематистичким ставовима, али и осуђен за подстицање на расизам против Арапа и подржавање терористичке групе. Чак је раније подржао активисте који су претили да ће заклати јагње у комплексу Ал Аксе током Пасхе, закључује "Вашингтон пост".

image
VV inauguration
banner