Свет

Постигнут споразум у Израелу, контрoверзни Итамар Бен-Гвир на челу сектора безбедности

Након договора Нетанијахуа и Бен-Гвира, Израел корак ближи најдеснијој влади у историји
Постигнут споразум у Израелу, контрoверзни Итамар Бен-Гвир на челу сектора безбедностиwww.globallookpress.com © Ilia Yefimovich

Партија Ликуд новог-старог премијера Израела Бењамина Нетанијахуа и десничарска партија Оцма Јехудит потписале су коалициони споразум, а контроверзни лидер ове партије Итамар Бен-Гвир постаће нови министар за националну безбедност.

Реч је о првом у серији договора које Ликуд мора да потпише са партијама тзв. "десног блока", које су на изборима одржаним почетком месеца освојиле већину у Кнесету.

Очекује се да ће у наредним данима Нетанијахуова партија потписати споразуме и са Бен-Гвировим коалиционим партнером, партијом Религиозних циониста, као и са партијама ортодоксних Јевреја, Шас и Јахудит Ха Тора.

Оцма Јехудит ће у наредној влади имати три министарске позиције, односно Министарство националне безбедности, Министарство за развој Негева и Галилеје и Министарство за јеврејско наслеђе.

Највише пажње израелске јавности привукло је то што ће Бен-Гвир у наредном периоду водити Министарство националне безбедности, чије ће надлежности бити проширене. Споразум две партије укључује и пребацивање граничне полиције у надлежност тог министарства, јединице од око 2000 војника на простору Западне обале и која је до сада била код командом израелске војске (ИДФ).

Ова одлука наишла је на критике дела израелске јавности, а један званичник израелске полиције изразио је забринутост да би ова одлука могла да "претвори граничну полицију у Бен-Гвирову личну полицијску јединицу на територијама (Западне обале)", преноси "Харец".

Високи функционер Оцма Јехудита одбацио је ове тврдње, наводећи да се "у пракси ништа неће променити", као и да је циљ овог споразума "довођење у ред свих владиних тела", пренео је израелски лист.

"Направили смо важан корак ка формирању потпуно десне владе", рекао је Бен-Гвир након потписивања споразума. "Задовољан сам, зато што овај споразум омогућава Оцма Јахудиту да испуни своја предизборна обећања – јачање безбедности у Негеву, Галилеји и на периферији", додао је он, преноси "Харец".

Он је позвао остале десне партије на сарадњу, како би формирали "потпуно десну владу што је пре могуће".

"Поздрављам потписивање споразума са Оцма Јехудитом, који је први договор на путу ка формирању стабилне десне владе, коју ће Бењамин Нетанијаху водити у наредним годинама", рекао је посланик Ликуда и председник Кнесета Јарив Левин.

Представници Беле куће најавили су да би могли да бојкотују Бен-Гвира уколико буде добио неку од водећих позиција у новој израелској влади, због његових екстремистичких ставова, пренео је "Аксиос" почетком новембра.

image