Свет

Од јануара санкције и против руских дијаманата?

Европска унија је, по свему судећи, нашла начин да блокира увоз руских драгуља
Од јануара санкције и против руских дијаманата?www.globallookpress.com © Mark Newman/FLPA

Западне земље су "веома близу" увођења забране руских дијаманата на малопродајним тржиштима земаља, које су увеле санкције против Москве, каже белгијски премијер Александар де Кру, преноси "Гардијан".

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са Владимиром Зеленским, који је у среду посетио седиште НАТО-а у Бриселу, Де Кру је поручио да је циљ да забрана, како их они називају, "крвавих дијаманата" ступи на снагу 1. јануара 2024.

Годину дана Европска унија и земље Г7 покушавале су да поуздано уђу у траг дијамантима који долазе из Русије, а та њихова мисија, како каже де Кру, скоро је завршена.

Белгијска подршка том ембаргу је кључна јер се процењује да 90 одсто светских дијаманата пролази кроз лучки град Антверпен. Влада је била под притиском индустрије да ову забрану не подржи, а произвођачи су упозоравали да би увођење било каквих санкција трговину само преусмерило у Дубаи.

"Као што знате, Белгија игра важну улогу у трговини дијамантима. А оно што желимо је да потпуно одсечемо руску доминацију на нашим малопродајним тржиштима. Најбољи начин да се то уради је потпуни систем праћења кретања дијаманата, како би се осигурало да се руски дијаманти искључе са свих тржишта. Радимо заједно са ЕУ и Г7 и веома смо близу финализације тако потпуног система праћења", указао је белгијски премијер.

Покушаји да се осујети снабдевање руским дијамантима били су сложени због способности Москве да заобилази санкције, указује "Гардијан", додајући да су драгуљи измицали блокадама, док се листа забрањених сировина ширила и обухватала и руски угаљ, злато и кавијар.

Експерти из Г7 и Белгије недавно су и на самиту Г7 у Индији разговарали о потенцијалном ембаргу на увоз руских дијаманата.

Отприлике трећина светске понуде дијаманата, за коју се процењује да вреди око четири и по милијарде евра, долази из сибирских каменолома. Пре почетка специјалне војне операције у Украјини, 25 одсто необрађених дијаманата који су пролазили кроз Антверпен долазило је из Русије.

image