Свет

Запад преко Индије покушава да скине сјај руских дијаманата

Делегација са Запада разматраће потенцијалне ефекте наметања ограничења за увоз необрађених драгуља из Русије
Запад преко Индије покушава да скине сјај руских дијаманатаGetty © Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's

Западне земље шаљу своје представнике у Индију, земљу у којој се одвија 90 одсто светске производње и полирања ретких драгуља, не би ли разговарали о потенцијалним ефектима наметања ограничења групе Г7 на увоз необрађених руских дијаманата.

Земље чланице те организације покушавају да осмисле систем контроле који би им омогућио да блокирају увоз драгог камења које је ископано у Русији, највећем светском произвођачу сирових драгуља. Механизам Г7 има за циљ да прати дијаманте преко граница, као и да уведе директну забрану куповине од 1. јануара и индиректну забрану која би почела постепено.

Ројтерс најављује да ће у Мумбај, у коме се бруси око 80 одсто светских дијаманата, отпутовати представници САД и других њихових савезника из Г7, као и Белгије.

Њихов план је да трансформишу глобални ланац снабдевања дијамантима, али ће његово остварење у великој мери зависити од Индије, чија индустрија дијаманата запошљава милионе људи.

Званичници у Белгији – где је Антверпен центар за трговину дијамантима у свету – очекују да Г7 објави забрану у наредним недељама.

Белгија, која није у Г7, али је чланица Европске уније, блокирала је до сад све покушаје да се уведу санкције руским дијамантима.

ЕУ, где је за увођење санкција потребна једногласна подршка свих 27 држава чланица, увела је 11 пакета трговинских ограничења Русији као казну за Специјалну војну операцију у Украјини.

Руски дијаманти и државна рударска компанија "Алроса" до сада су међутим, недирнути блокадама, јер је Белгија рекла да ће у случају санкционисања трговина из Антверпена, бити преусмерена на друго место, осим ако забрану увоза из ЕУ не подржи више земаља широм света.

Пољска је ове недеље поново позвала ЕУ да уведе санкције руских дијаманата, чија је продаја донела Москви више од 4,5 милијарди долара 2022. године. ЕУ је прошле године купила руске дијаманте у вредности од око милијарду и по долара.

У мају су се лидери Г7 обавезали да ће ограничити трговину дијамантима који се ископавају, обрађују или производе у Русији, тврдећи да ће ограничити трговину руским дијамантима уз помоћ високотехнолошког праћења.

Међутим, стручњаци тврде да дијаманти могу да промене власнике и до 30 пута пре него што се званично појаве на тржишту, што ће отежати проналажење земље порекла. Штавише, како "Њујорк тајмс" пише, биће потребне године а не месеци да се реорганизује светски ланац снабдевања дијамантима у смислу транспарентности порекла.

image