Свет

Си-Ен-Ен: Ко је Ел Деиф, наводни организатор напада Хамаса

О наводном вођи Хамаса не зна се кад је тачно рођен, није познат ни Палестинцима, а камоли странцима
Си-Ен-Ен: Ко је Ел Деиф, наводни организатор напада Хамаса© Omar Ashtawy

Овонедељни напад палестинске милитантне групе Хамас на Израел представља најтежи ударац за израелску војску од 1973. године.

Према писању Си-Ен-Ен-а, организатор напада је Мохамед Дијаб Ибрахим ел Масри, познатији као Ел Деиф, који деценијама сваку ноћ проводи у другом објекту како би избегао да га израелске снаге убију.

Верује се да је рођен 1960-их година и сматра се утицајном војном личношћу у Хамасу која се увек борила против било каквог мира са "ционистичким ентитетом".

Тренутно је задужен за Хамасово војно крило Бригаде Ел Касам, али професор политичких наука на Универзитету Ал Аза у Гази Мајмар Абусада каже да је Ел Деиф мало познат обичним Палестинцима.

Бригаде Ел Касам су биле против мировног процеса који је прихватио тадашњи вођа Палестинске ослободилачке организације Јасер Арафат и споразума из Осла 1993. године који је требало да утре пут ка решењу заснованом на формирању две државе.

Ел Деиф је врхунски произвођач бомби, наводи Си-Ен-Ен и додаје да је 1996. године стајао иза четири самоубилачка напада у којима је убијено 65 људи у Јерусалиму и Тел Авиву.

Његова жена и ћерка су убијени у ваздушним нападима 2014. године, а Ел Деиф је остао без дела руке, ногу и слуха.

У последње две године, Хамас је, под вођством Ел Деифа, радио на томе да убеди Израел да је његов фокус на домаћим питањима, на обнови Газе, на обезбеђивању радних дозвола за људе који траже посао у Израелу, као и на изградњи његове инфраструктуре.

"Израелци су сматрали, дугорочно гледано, да је то политика Хамаса, а не војна конфронтација са Израелом", каже Абусада, професор из Газе.

Међутим, Хамас је све време припремао масовни напад, наводи се у анализи објављеној на сајту америчке телевизије.

На питање шта ће Хамас на крају добити од "крвавог коцкања", Карин фон Хипел са лондонског Института "Ројал јунајтед сервисес" каже да је палестинска милитантна група напад "сигурно планирала годинама и размишљала шта може да уради, пошто све друго што је урадила није успело".

"Међутим, ни ово неће успети. Мислим да ће ово означити крај Хамаса", сматра Фон Хипел.

image