Свет

Егзотика: Француској прети епидемија денга грознице

Раст температуре могао би да подстакне повећање заразе од 50 пута, показују нове пројекције
Егзотика: Француској прети епидемија денга грозницеGetty © Kevin Frayer / Stringer

Ако температуре наставе да расту садашњом стопом, до краја деценије би у Француској могло да буде регистровано више од 3.000 случајева денга грознице годишње, што је драстичан скок у односу на 65 случајева забележених 2022. године, показују нове пројекције.

Анализа компаније за анализу података "Ерфинити" указује на вероватно 50-струко повећање локалних случајева денга грознице у Француској до 2030. Тиграсти комарац који преноси болест обично се налази у тропским климама, али је последњих година откривен у већем делу Француске.

"Врелија и влажнија клима ће помоћи ширењу болести и у богатим и у сиромашним земљама, а загревање океана додатно ће повећати забринутост", наводи се у саопштењу.

Док денга обично резултира благим симптомима или и нема, у неким случајевима заражени може да има високу температуру, јаке главобоље и повраћања. Тешка инфекција може изазвати крварење из десни, бол у стомаку и, у неким случајевима, смрт.

"Ако температуре наставе да расту онда бисмо могли да видимо да болест постаје ендемска у јужној Европи", рекла је Луиз Блер, директорка "Ерфинитија" за анализу и увиде. Према њеним речима иновативне вакцине могу да помогну у обуздавању денга грознице.

Стручњаци су забринути да би овај фокус на медицинске производе за богате земље као што је Француска могао отежати набавку лекова који спасавају живот онима којима су најпотребнији у земљама у којима је денга дуго била ендемска.

image