Свет

На пропалестинском скупу у Берлину повређено 65 полицајаца, ухапшена 174 демонстранта

На полицију су бачене каменице, бакље, запаљене канте за смеће, а званичници кажу да антисемитизму није место у Немачкој
На пропалестинском скупу у Берлину повређено 65 полицајаца, ухапшена 174 демонстранта© Andreas Arnold/dpa via AP

Данима се пропалестински протести одржавају у већим градовима Немачке, попут Франкфурта на Мајни и Касела, а током протекле ноћи нереди су избили у четврти Нојкелн у Берлину.

Демонстранти су на полицију бацали бакље и друга пиротехничка средства, паљене су канте за смеће, а према писању "Политика", повређено је 65 припадника снага реда, док су ухапшене 174 особе.

Додаје се да су повређени и случајни пролазници и лица која су се супротстављала полицији.

Демонстрације су уследиле дан после експлозије у болници у Гази, напада за који Израел и Хамас окривљују једни друге. 

Немачки канцелар Олаф Шолц осудио је антисемитске пароле на протестима у Берлину.

"Антисемитизму није место у Немачкој и ми ћемо учинити све што можемо да му се супротставимо. Урадићемо то као грађани, као они који сносе политичку одговорност", рекао је Шолц.

У среду ујутро на синагогу у Берлину бачени су молотовљеви коктели, али срећом нико није повређен.

Министар правосуђа Марко Бушман подвукао да је слобода демонстрација суштинско право, али да није прихватљиво да се под маском мировних демонстрација хушка против Јевреја.

"Морамо да спроводимо закон на својим улицама", нагласио је Бушман.

Министар унутрашњих послова Северне Рајне-Вестфалије Херберт Ројл поздравио је планове да се забране активности радикалног исламског Хамаса, али да не треба очекивати да ће то решити проблем. Немачки председник Франк-Валтер Штајнмајер позвао је муслиманске организације да се дистанцирају од Хамаса.

"Очекујем да ће се муслиманске организације и удружења јасно дистанцирати од терора Хамаса", поручио је Штајнмајер за јавни сервис МДР и нагласио да јеврејски живот заслужује заштиту, што је "и последица историје".

image