Свет

Немачка се брани: Уводи контроле на границама

Мере се уводе након што је немачка влада претрпела велики притисак да обузда миграције
Немачка се брани: Уводи контроле на границамаwww.globallookpress.com © Patrick Pleul/dpa

Немачка уводи привремене граничне контроле на својим границама са Пољском, Чешком и Швајцарском, што је корак даље од њеног прошломесечног потеза када је ојачала контролу на источној граници.

Упркос томе што је овај поступак заправо кршење основних постулата Шенгенског споразума, који подразумева слободу кретања људи и робе преко граница, Берлин такве систематске провере још од 2015. године спроводи на граници са Аустријом.

Ове земље су граничне контроле увеле од како су мигранти те године почели да стижу у Европу, а са таквом праксом се наставља, упркос пресуди Европског суда да за то нема основа.

Најављени нацрт закона, по коме Немци шире своје граничне контроле, према писању АП, олакшаће депортације неуспелих тражилаца азила.

Влада у Берлину је протекле недеље овако реаговала на велики притисак да се озбиљније бави доласком великог броја миграната, након неколико државних избора који су донели лоше резултате за владајуће странке и успон крајње десничарске Алтернативу за Немачку.

Канцелар Олаф Шолц састао се у петак са опозиционим лидером и два водећа гувернера држава, ради, како је рекао, "пријатељске и конструктивне размене" о питањима миграција.

Министарка унутрашњих послова Ненси Фезер прошлог месеца је наредила да се појачају граничне провере на источним границама Немачке са Пољском и Чешком, а навела је да "послови кријумчара људи постају све бруталнији и бескрупулознији", указујући на несрећу на баварском аутопуту у петак, када је погинуло седам људи, након што се комби претоварен мигрантима преврнуо, када је возач убрзао, да би избегао полицијску проверу.

"Неопходно је предузети све могуће мере како би овај окрутни посао био заустављен, и потребно нам је ефикасно ограничење нерегуларне миграције да бисмо растеретили наше општине", навела је Фезер.

Додала је да полиција "сада може флексибилно да користи цео пакет мера граничне полиције, у складу са тренутном ситуацијом".

image