Свет

Ухапшено стотине америчких Јевреја који су протестовали против рата са Палестинцима

Скуп су организовале јеврејске антиционистичке групе, и како тврде, био је то највећи јеврејски протест солидарности с Палестинцима у историји САД
Ухапшено стотине америчких Јевреја који су протестовали против рата са Палестинцима© Tanjug/AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Више од 300 америчких Јевреја ухапшено је на Капитол Хилу након заузимања дела пословне зграду америчког Конгреса током протеста против рата Израела и Палестинаца, који је један од учесника назвао "највећим јеврејским протестом солидарности са Палестинцима у историји САД".

Скуп су организовале две јеврејске антиционистичке групе, "Јеврејски глас за мир" и "Ако не сада", а око 400 њихових чланова окупило се унутар ротонде пословне зграде "Канон хауса", предвођени са око 25 рабина који су читали сведочења Палестинаца из Газе и молитве. 

Напољу је, како "Њујорк тајмс" преноси, на стотине других демонстраната скандирало "Прекините ватру одмах" и певало на хебрејском и енглеском.

"Упозорили смо демонстранте да престану са демонстрацијама, а када се нису повиновали, почели смо да их хапсимо", навела је америчка полиција у саопштењу на "Иксу".

Полиција Капитола саопштила је да протести нису дозвољени у згради. Њихове ране процене говоре да је ухапшено око 300 демонстраната, али би тај број могао да порасте како буду наставили са процесуирањем хапшења. Три особе су, како је саопштено, оптужене су за напад на полицајце.

Рабин из Филаделфије Линда Холцман, рекла је за "Њујорк тајмс" да протестује због своје вере, вредности и јеврејске историје. Она је каже забринута због интензивирања насиља над цивилима у Гази, а пошто је њена бака преживела холокауст, научена је да се бори за сваки људски живот.

"Тамо где нема правде, ја морам да будем глас за правду", рекла је она.

Демонстранти су држали транспарент са црвеним натписом на којем је писало "Наша крв је исте боје", махали палестинским заставама и подизали плакате на којима је писало:"Моја туга није твоје оружје", "Никад више ни за кога" и "Ционизам је расизам".

"Вашингтон пост је забележио да је на протесту било Јевреја који су носили молитвене шалове и кипоте, младих активиста са тетоважама и минђушама на носу, као и људи са палестинским коцкастим црно-белим марамама.

"Овде смо као Јевреји — многи потомци преживелих у геноциду — да спречимо да се геноцид одвија у реалном времену", рекао је један од окупљених, Џеј Сапер. 

image