Свет

Бајден тражи од Конгреса: Дајте 106 милијарди долара за Украјину, Израел и границу

Захтев је упућен привременом председавајућем Представничког дома, који је након смене Кевина Макартија остао без лидера, а што уједно онемогућава делање доњег дома америчког Конгреса
Бајден тражи од Конгреса: Дајте 106 милијарди долара за Украјину, Израел и границуGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Администрација председника САД Џозефа Бајдена затражила је у петак од америчког Конгреса да одобри огроман пакет хитне помоћи за Израел и Украјину у вредности од 106 милијарди долара, као и средства за јужну границу САД и друге хуманитарне потребе, преноси "Политико".

Захтев, који се суочава са јасним политичким препрекама, упућен је привременом председавајућем Представничког дома, који је након смене Кевина Макартија остао без лидера, а што уједно онемогућава делање доњег дома америчког Конгреса.

Бајденов захтев укључује 61,4 милијарде долара за Украјину, 44,4 милијарде долара за обезбеђивање опреме Министарства одбране САД за допуну залиха оружја и наставак пружања војне подршке.

Бајденова администрација такође тражи 14,3 милијарде долара за Израел и 9,15 милијарди за Стејт департмент за пружање хуманитарне помоћи Украјини, Израелу и Гази.

image