Свет

Миланска "Скала" не одустаје од "Бориса Годунова": Уметност не сме да испашта због хаоса

Репертоар "Скале" остаје исти иако је украјински конзул Андрија Картиш упутио је писмо директору "Скале" протестујући због одлуке да сезона почне премијером чувене руске опере
Миланска "Скала" не одустаје од "Бориса Годунова": Уметност не сме да испашта због хаоса© Unsplash/Gwen King

Миланска "Скала" сматра да је неприхватљив апел генералног конзула Украјине у Милану Андрија Картиша да се откаже премијера опере "Борис Годунов".

Музички директор ове културне установе Рикардо Шаји поручио је да би таква одлука значила изрицање казне култури и да уметност не би требало да испашта због хаоса. 

Генерални конзул Украјине у Милану Андрија Картиш упутио је писмо директору миланске куће опере "Скала" протестујући због одлуке да сезона почне премијером ове руске опере уз коментар да такве представе не треба користити за подршку "потенцијалним елементима пропаганде".

Неколико италијанских удружења протестовало је због избора класичног дела Модеста Мусорског, које је компоновао у 19. веку, позивајући да се руска дела не изводе све док траје специјална војна операција у Украјини. 

Уметнички директор позоришта Доминик Мејер напоменуо је да је програм представљен у јуну, али да нико није планирао културни бојкот Русије, док извори који су упућени у новонасталу ситуацију објашњавају да је прекасно да се мењају планови који су давно утврђени, а тичу се саме премијере, јер је сценографија већ постављена.

Руски бас и сопран, Илдар Абдразаков и Ана Денисова требали би да тумаче главне улоге у представи, чијом премијером би се отворила нова сезона у "Скали" почетком децембра, а тај догађај окарактерисан је као један од најважнијих у италијанском културном календару.

Подсећамо, многи руски уметници се на Западу суочавају са бојкотом, отказима и цензуром. 

Краљевска музичка академија у Стокхолму је недавно одузела чланство једном од најпознатијих светских диригената, руском маестру Валерију Гергијеву. 

Украјинска удружења широм Европе позивају позоришта и филхармоније да не изводе дела класичних руских писаца и композитора. 

image