Свет

Кинески брод у фокусу финске истраге о оштећењу гасовода на Балтику, Естонцима сумњив и руски

Финска разматра улогу теретног брода регистрованог у Хонгконгу
Кинески брод  у фокусу финске истраге о оштећењу гасовода на Балтику, Естонцима сумњив и рускиGetty © Jonas Gratzer / Stringer

Кинески теретни брод нашао се у центру финске истраге о потенцијалној саботажи гасовода и кабла за пренос података између те нордијске земље и Естоније, пише "Фајненшел тајмс".

Финска полиција саопштила је да су се фокусирали на "Њуњу полар бер", брод регистрован у Хонгконгу, јер се његово кретање поклопило са временом и местом оштећења гасовода на Балтику.

Руски брод "Севморпут", којим управља државна компанија за ледоломце на нуклеарни погон "Атомфлот", такође се налазио у том подручју, подсећа "Фајненшел тајмс".

Естонски истражитељи кажу да анализирају кретање оба брода. Финска није објаснила зашто су се фокусирали само на кинеско пловило. Естонија, са друге стране, подржава Кијев у сукобу у Украјини

Званичници обеју земаља саопштили су да је оштећење гасовода и кабла, које се догодило пре две недеље у Финском заливу, последица људских активности, али да још није утврђено да ли је било намерно или случајно. Шведска је касније потврдила да је одвојени подводни кабл за пренос података који их повезује са Естонијом такође оштећен отприлике у исто време.

"Сарађиваћемо са кинеским властима како бисмо утврдили улогу поменутог брода", рекао је детектив Ристо Лохи, који води финску истрагу. Он је додао да полиција има официра за везу у Кини који може да се бави овим питањем на лицу места.

Финска полиција саопштила је да је током инспекције у близини места догађаја детектовала нешто што се чинило као "изузетно тежак предмет" и да ће сада покушати да га пронађе. "Истрага је потврдила да је штету проузроковала спољна механичка сила, а на основу садашњих сазнања нема разлога да се верује да је штета проузрокована експлозијом", рекао је Лохи.

Потенцијална саботажа подморске инфраструктуре навела је НАТО да повећа своје патроле у Балтичком мору додатним летовима беспилотних летелица, као и авиона за осматрање и извиђање. Војни савез је такође послао четири миноловца у то подручје.

Летонски председник Едгарс Ринкевичс је отишао толико далеко да је у петак предложио да би, ако се докаже да Русија стоји иза потенцијалне саботаже, онда НАТО требало да затвори Балтичко море за руске бродове. Он није објаснио како тачно мисли да се то изведе, а летонска влада је брзо саопштила да није разговарала о тој опцији и да је то била искључиво иницијатива председника.

"Атомфлот" је спекулације да је његово пловило могло бити умешано у инцидент назвао "неоснованим", док кинеска компанија "Њуњу шипинг" није коментарисала.

image