Свет

Добро плаћена реторика: САД потребно министарство напада а не одбране, поручује Ники Хејли

Кандидат за председника Ники Хејли позвала је на ратоборнију спољну политику САД, укључујући елиминацију Хамаса
Добро плаћена реторика: САД потребно министарство напада а не одбране, поручује Ники ХејлиGetty © Scott Olson / Staff

Кандидат за председничку номинацију Републиканске странке Ники Хејли позвала је Вашингтон да утера страх у кости непријатељима у иностранству тако што ће Министарство одбране трансформисати у "Министарство напада".

Хејли је, говорећи на скупу у Ајови, позвала САД одговоре на рат Израела и Хамаса тако што ће израелској влади и војсци обезбедити "шта год им је потребно кад год им затреба".

Она је додала да циљ Вашингтона мора бити да "елиминише Хамас, а не да га ослаби", и позвала је на укидање владиног финансирања колеџа чији студенти или запослени одржавају протесте у знак подршке Палестинцима.

Бивша гувернерка Јужне Каролине која је служила као амерички амбасадор при УН у администрацији Доналда Трампа, сугерисала је да влада Џозефа Бајдена не сме да буде преварена ослобађањем две Американке које су биле таоци Хамаса. "Они то раде да би стекли наклоност Америке јер желе да покушају да изгледају добро у очима Америке. Не наседајте на то", поручила је.

Јача војска и снажно вођство у Белој кући могло је да спречи рат у Израелу, као и сукоб Русије и Украјине, сматра Хејли. Бајденово неуспешно повлачење америчких снага из Авганистана 2021. и недавни споразум његове администрације о размени заробљеника са Ираном охрабрили су америчке непријатеље, оценила је Хејли и додала да само јача војска може да врати кредибилитет САД.

"Морамо да будемо паметни и морамо да будемо спремни", рекла је Хејли."Уморна сам од приче о 'Министарству одбране'. Желим 'Министарство напада'. Сваки непријатељ треба да нас се плаши."

Хејли позива на већу и очигледно агресивнију војску упркос чињеници да се Пентагон већ може похвалити годишњом потрошњом од скоро 832 милијарде долара – што је више од девет следећих највећих светских буџета за одбрану заједно. САД имају око 750 база у 80 земаља и имају дугу историју програма промене режима и војних интервенција широм света, подсећа РТ интернешенел.

Интересовање Ники Хејли за војску не треба да чуди пошто је била члан одбора америчког одбрамбеног конгломерата "Боинг", чије акције у вредности 250.000 долара и даље има, иако је фирму напустила 2019.

Исто тако, зарадила је шестоцифрене хонораре за предавања и говоре које је држала, укључујући више од 230.000 долара од Центра за израелска и јеврејска питања, а плаћена је 127.500 долара за свој консултантски рад у групи Уједињени против нуклеарног Ирана, која лобира за војну акцију против Техерана. Такође је зарадила више од 708.000 долара од хонорара за консалтинг од инвестиционог фонда "Призм глобал менаџмент", а њен супруг има удео у две фирме које су повезане са одбрамбеном индустријом, која ће се, можда, ускоро звати "нападна индустрија".

image