Свет

Не одустаје ни након критика: Фон дер Лајен снажније подржава Израел и напада Иран

Председница Европске комисије рекла је да израелска одбрана против терористичке групе Хамас мора бити у складу са међународним правом, али поново није поменула палестинску државност, пише "Политико"
Не одустаје ни након критика: Фон дер Лајен снажније подржава Израел и напада Иран© Tanjug/Moritz Frankenberg/dpa via AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поновила је свој снажан про-израелски став упркос критикама сопствених запослених. Уз то, она је оштро осудила Иран наводећи да распирује насиље и хаос на Блиском истоку, пише "Политико".

Бриселски портал подсећа да је око 800 запослених у институцијама Европске уније крајем прошле недеље писало Фон дер Лајеновој осуђујући што је председница ЕК била пристрасна док је говорила о сукобу Израела и Палестине, заузевши про-израелску страну и не помињући подршку ЕУ палестинској државности у говору који је у четвртак одржала у Вашингтону. Тај неуобичајени потез запослених у ЕУ није, међутим, спречио председницу ЕК да понови, па чак и појача свој став у говору који је у недељу подржала подмлатку своје странке ЦДУ/ЦСУ. 

Она је том приликом нагласила да израелска одбрана против терористичке групе Хамас мора бити у складу са међународним правом, али поново није поменула палестинску државност, осврћући се само на неопходност достављања хуманитарне помоћи. 

"Није контрадикторно залагати се истовремено за солидарност с Израелом и обезбеђивање хуманитарне помоћи Гази", рекла је Фон дер Лајен.

Она је упоредила израелску улогу у сукобу са оном украјинском у конфликту са Русијом.

"Ови сукоби имају нешто заједничко: то је борба између оних који желе мир, равнотежу, слободу и сарадњу и оних који не желе ништа од тога јер профитирају од хаоса и немира", рекла је Фон дер Лајен у говору младима у немачком граду Брауншвајгу.

Она је, такође, била веома критична према Ирану истакавши да Техеран стоји иза Хамаса. 

"Иран нема интереса да у овом региону завлада мир. Напротив, Иран подстиче насиље и хаос јер то обезбеђује његов утицај", изјавила је Фон дер Лајен. 

Њене опаске могу се оценити као контроверзне јер иако се Израел несумњиво брани од бруталне агресије терориста Хамаса, повремена врло компликована и веома критикована политика ове државе према палестинским насељима не би могла да се опише као уравнотежена или у интересу мира и сарадње, истиче се у тексту. 

image