Свет

Лицемерна Урсула: Шефица Европске комисије на удару критика својих сарадника због Газе

Више од 800 европских званичника је наводно оптужило Урсулу фон дер Лајен за "двоструке стандарде"
Лицемерна Урсула: Шефица Европске комисије на удару критика својих сарадника због Газе© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен затвара очи пред израелским "ратним злочинима" у Гази, тврде стотине запослених у Европској унији у писму које је кружило унутар институција блока, преноси "Ајриш тајмс".

Европска комисија даје "одрешене руке и легитимитет ратном злочину у Појасу Газе", наводи се у писму које су потписале 842 особе. Писмо је послато дипломатама и запосленима у Комисији и другим телима ЕУ.

Док порука почиње осудом Хамасовог напада на Израел раније овог месеца, следи "једнако снажна" осуда онога што потписници описују као "непропорционалну реакцију израелске владе против 2,3 милиона палестинских цивила заробљених у Појасу Газе". У писму се Фон дер Лајен оптужује за "двоструке стандарде" према рату на Блиском истоку.

У писму се наводи да је она "потпуно игнорисала" израелску блокаду воде и горива у Газу, уз напомену да је "идентичан чин" Русије описала као "терор".

Москва је гађала електричне мреже у Украјини од краја 2022. године јер их, како су навели, користи украјинска војска. Москва је такође саопштила да су њихове акције реакција на нападе на руско тло, пре свега на бомбашки напад на Кримски мост у октобру 2022.

У писму Фон дер Лајен, потписници су наводно тврдили да је она безусловно подржала Израел без консултација са државама чланицама ЕУ, док су други сугерисали да је обавеза Брисела да искористи свој утицај да подстакне мирно решење вишедеценијског сукоба и захтевају поновно успостављање "основних људских права и међународног права" у Палестини.

Један дипломата који је потписао писмо каже да их је "осрамотио" ратоборни тон Фон дер Лајен и изразио жаљење што је шефица Европске комисије напустила "вредности на којима је изграђена ЕУ".

"Као Европљанин, не желим да се било који ратни злочин подржава у моје име", написао је други потписник.

Фон дер Лајен је пројектовала израелску заставу на седишту Европске комисије у Бриселу и поновила своју подршку земљи на састанку са премијером Бењамином Нетанијахуом прошле недеље. Касније је изјавила да "право Израела да се брани од терориста Хамаса" мора да се спроводи "у пуном поштовању међународног хуманитарног права".

image